Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul vrea să umilească Armenia. Desi premierul armean ar ceda în Nagorno-Karabah, azerii plusează cu un coridor spre Nahcivan (hartă)

RT
hartă Nahicivan

Azerbaidjan, care deține enclava Nahcivan, vrea să obțină în negocierile cu Armenia un coridor direct, astfel încât să ajungă mai ușor la teritoriul respectiv. De cealalată parte, premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, susține că nu e dispus să cedeze în această chestiune în fața azerilor.

Premierul liberal pro-occidental al Armeniei, Nikol Pashinyan, anunță că este gata să semneze un document care va recunoaște "pretențiile teritoriale ale Azerbaidjanului", inclusiv asupra regiunii majoritar armene Nagorno-Karabah, în schimbul unui tratat de pace cu Azerbaidjanul. Aproximativ 120.000-140.000 de etnici armeni trăiesc în Nagorno-Karabah, alcătuind 99,9% din populația locală

Premierul armean Nikol Pashinyan: "Vrem să semnăm un document, în urma căruia mulți ne vor înjura, ne vor numi trădători, dar sperăm că va aduce pacea. Bineînțeles, au invadat și ocupat teritorii, anul trecut (n. r.: forțele azere) au ocupat 40 km pătrați, în acest moment au luat încă 10 km pătrați. Nu vom da un coridor prin Armenia”, a spus premierul armean.

„Dacă vor ieși și vor sta la granițele URSS, atunci vom recunoaște. (...) Și nici echilibrul militar, nici aliații, nici vreun aliat nu sunt mai puternici. Aceasta este poziția noastră politică, care nu se va schimba", a spus Pashinyan.

"Azerbaidjanul încearcă să ajungă la un coridor extrateritorial (prin teritoriul Armeniei până la Nakhichevan și mai departe spre Turcia). Armenia a declarat în repetate rânduri că este pregătită să furnizeze rute de comunicare către Azerbaidjan după clarificarea regimului de transport rutier, care ar trebui să asigure suveranitatea și autoritatea țărilor asupra drumurilor care trec prin teritoriile lor. În plus, Azerbaidjanul împiedică punerea în aplicare a acordului privind reluarea comunicării feroviare", a declarat ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan la o întâlnire cu ambasadorii străini la Erevan, potrivit Interfax.

Deși în urmă cu un secol era o regiune mixtă din punct de vedere cultural între armeni și azeri, Nahcivan este astăzi o regiune omogenă a Azerbaidjanului. Republica Autonomă este o zonă autonomă a Azerbaidjanului, guvernată de propriul său legislativ ales. Capitala administrativă este orașul Nakhchivan. După cum se declară în constituția Republicii Autonome Nakhchivan, simbolurile de stat și imnul sunt aceleași cu cele ale Republicii Azerbaidjan.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.