Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baietii destepti din energie ajung in instanta. Sute de milioane de euro prejudiciu

bani energie

'Baietii destepti' din energie ajung in instanta. Curtea de Conturi a scos la iveala un prejudiciu de sute de milioane de euro pe care Hidroelectrica il are de recuperat de la baietii despti din energie.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza a primit vineri raportul Curtii de Conturi si a declarat ca in baza acestuia va da in judecata 'baietii destepti' din energie pentru a recupera prejudiciul de sute de milioane de euro. Acest prejudicu a rezultat in urma contractelor negociate direct cu taderii care a dus la vanzarea energiei la un pret care nu acoperea nici costurile de productie.

"Raportul concluzionează că aceste contracte directe cu băieţii deştepţi din energie au prejudiciat compania şi obligă Hidroelectrica să ia măsuri de recuperare a prejudiciului de la celebrii furnizori privaţi", a precizat Borza pentru ziarul Bursa, amintind că există şi un rechizitoriu DNA din 2013 cu referire la aceste contracte, dar şi o anchetă a Comisiei Europene pe ajutor de stat ilegal.

"In raportul asupra cauzelor insolvenţei Hidroelectrica, am calculat prejudiciul în funcţie de preţul pieţei şi ne-a reieşit că acesta este de aproximativ un miliard de euro", a explicat Remus Borza.

Acesta spune ca asteapta decizia definitiva in dosarul penal deschis de DNA pentru a actiona in instanta, pe latura civila, 'baietii destepti' din Energie. El sustine de asemenea ca DNA ancheteaza de fapt niste "acari panui".

"Raportul Curţii naşte un drept civil de recuperare a prejudiciului. Aşteptăm să vedem soluţia finală în dosarul penal deschis de DNA împotriva foştilor directori din Hidroelectrica. Recursul lor se judecă în februarie. Odată ce sentinţa rămâne definitivă, putem recupera prejudiciul pe latura civilă. In mod paradoxal, în dosar au fost trimişi în judecată nişte 'acari păuni'. Nu vreau să spun că ei ar fi nevinovaţi, ci că răspundeau la comenzi politice. Asta nu înseamnă că pe la DNA trebuie să treacă toţi foştii miniştrii ai energiei, în primul rând, trebuie să răspundă în faţa legii beneficiarii acestor contracte. Spre surprinderea mea, până acum nu am vazut niciun "baiat destept" care să răspundă penal".î

In dosarul DNA, au fost trimişi în judecată toţi directorii Hidroelectrica din 2002 şi până în 2012, procurorii ajungând la concluzia că aceste contracte au fost ilegale şi prejudiciabile pentru Hidroelectrica.

"In condiţiile în care avem ancheta DNA, a Comisiei Europene şi raportul Curţii de Conturi, statul stă. Dacă statul, prin instituţiile sale abilitate, ar fi dat dovadă de mai multă intransigenţă şi fermitate, atunci nu am mai fi avut aceste contestaţii ale «băieţilor deştepţi» la deschiderea procedurii insolvenţei şi nici cererile lor de daune la instituirea, de către Hidroelectrica SA, a clauzei de forţă majoră în 2011 şi 2012. Aceste contestaţii sunt imorale, în primul rând pentru că ei cer daune la prăduială. Furnizorii solicită în instanţă daune totale de circa 600 milioane de euro. Până acum, instituţiile abilitate nu au luat măsuri să recupereze prejudiciul de aproape un miliard de euro, pe care Hidroelectrica l-a înregistrat din aceste contracte directe", a mai spus Borza.

El are încredere că traderii privaţi vor pierde, până la urmă, toate aceste procese în instanţă întrucât, după cum spune domnia sa, Hidroelectrica a demonstrat cu documente că le-a vândut energia sub costuri.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.