Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baku nu a acceptat o misiune ONU decât după exodul armenilor

Motion Array
Franta steag

Franţa a criticat sâmbătă faptul că Azerbaidjanul nu a fost de acord cu o misiune a Naţiunilor Unite în Nagorno-Karabah decât după exodul a peste 100.000 de armeni, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a indicat vineri că guvernul Azerbaidjanului şi Organizaţia Naţiunilor Unite au convenit să trimită o misiune în acest weekend pentru a evalua în principal nevoile umanitare, o premieră "în aproximativ 30 de ani".

"Franţa ia notă de anunţul Naţiunilor Unite privind trimiterea unei misiuni de evaluare umanitară în Nagorno-Karabah", a indicat Ministerul Afacerilor Externe francez.

"Ea constată că Azerbaidjanul nu a fost de acord să autorizeze acest acces limitat decât după ce 100.000 de armeni din Nagorno-Karabah au fost constrânşi să fugă în Armenia, sub privirea complice a Rusiei", a adăugat ministerul.

Regiunea separatistă Nagorno-Karabah a fost aproape în întregime părăsită de locuitorii săi sâmbătă, după victoria fulgeratoare a Baku, cu peste 100.000 de persoane care au fugit în Armenia de teama represaliilor din partea Azerbaidjanului.

Enclava a decretat joi dizolvarea spectaculoasă "a tuturor instituţiilor guvernamentale (...) la 1 ianuarie 2024", un anunţ istoric care marchează sfârşitul existenţei "Republicii Nagorno-Karabah" autoproclamate în urmă cu mai bine de trei decenii.

Quai d'Orsay a subliniat sâmbătă că Franţa îşi reafirmă "angajamentul de a sprijini suveranitatea şi integritatea teritorială a Armeniei, unde aceste populaţii şi-au găsit refugiu".

Săptămâna aceasta, Parisul a anunţat un ajutor suplimentar care creşte la 12,5 milioane de euro sprijinul acordat refugiaţilor şi persoanelor strămutate în Armenia şi Nagorno-Karabah de la începutul anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.