Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Balena beluga, folosită de Rusia pentru spionaj lângă Suedia? Avea un ham cu inscripția St. Peterburg

Agerpres.ro
beluga

Balena Beluga „Hvaldimir” a fost descoperită acum 4 ani în largul coastelor Norvegiei. Purta un ham. Acum a întreprins o călătorie inexplicabilă spre sud. Un ONG este încă „preocupat” de mișcările balenei, informează Rador.

Numele său vine dintr-un joc de cuvinte care combină cuvântul balenă (hval, în norvegiană) și emblematicul prenume rusesc. Beluga Hvaldimir a fost observată pentru prima dată în apele arctice norvegiene în 2019. După ce a fost văzută în ultimele zile în fiordul Oslo, a fost semnalată duminică mai la sud, în Marea Nordului, în Hunnebostrand, pe coasta de vest suedeză.

Așa a explicat agenției AFP Sebastian Strand, de la organizația OneWhale. După ce a petrecut trei ani coborând încet din nordul Norvegiei, unde oamenilor li s-a spus să stea departe de ea, în ultimele luni s-a îndreptat spre sud, dintr-un motiv inexplicabil. „Nu știm de ce se mișcă atât de repede în acest moment”, mai ales că „se îndepărtează de mediul său natural”, a spus biologul marin. "Poate că hormonii o împing să-și caute o pereche. Sau singurătatea: balenele beluga sunt foarte sociabile, așa că ar putea fi în căutarea altor balene."

Avea echipament cu St. Peterburg

Având aproximativ între 13 și 14 ani, beluga Hvaldimir a fost văzută în aprilie 2019 în largul regiunii arctice Finnmark, în nordul îndepărtat al Norvegiei. Biologii care s-au apropiat de balenă au reușit să-i scoată hamul fixat în jurul capului. Hamul era prevăzut cu o bază pentru o cameră mică, cu textul 'equipment St. Peterburg' tipărit în limba engleză pe curelele de plastic.

Direcția Generală a Pescuitului din Norvegia a speculat atunci ideea că beluga Hvaldimir ar fi scăpat dintr-o incintă și ar fi fost antrenată de marina rusă, deoarece pare obișnuit cu compania umană și tinde să se apropie de vase. Moscova nu a comentat niciodată oficial aceste speculații.

În timpul trecerii sale prin fiordul Oslo, autoritățile norvegiene au avertizat că balena se află într-o zonă foarte dens populată și riscul ca aceasta să fie rănită din cauza contactului uman era semnificativ mai mare.

Citat de CNN, directorul pentru pescuit Frank Bakke-Jensen a spus atunci că „până acum au existat doar incidente minore în care balena a suferit răni ușoare, în principal din cauza contactului cu vasele”.

Și a îndemnat oamenii să păstreze distanța, „chiar dacă balena este dresată și obișnuită să fie în preajma oamenilor”.

Delfini și balene în scopuri militare

Utilizarea acestor mamifere marine în scopuri militare nu este nouă. În anii 1960, delfinii au fost antrenați de armata SUA pentru a se apăra împotriva atacurilor submarine.

De altfel, când a izbucnit războiul în Ucraina, Rusia a dislocat două grupuri din aceste mamifere în Marea Neagră, pentru a proteja baza navală de la Sevastopol, unde se află o mare parte a flotei ruse.

Până în aprilie 2022, Institutul Naval al SUA (USNI), care a detectat animalele prin satelit, a raportat că erau două țarcuri de delfini antrenați.

Până în luna iunie a aceluiași an, mai mulți delfini au fost găsiți morți pe coastele Bulgariei, României, Turciei și Ucrainei.

Cu sonarul lor, cel mai puternic din lume, sunt capabili să detecteze obiecte aflate la sute de metri distanță, mine sau scafandri care încearcă să saboteze nave rusești, de exemplu. Un program similar a fost lansat în URSS în anii 1980.

Beluga

Balenele Beluga trăiesc în mod tradițional mult mai la nord, lângă Groenlanda sau în apele arctice rusești sau norvegiene.

Marea Barents și Atlanticul de Nord sunt zone strategice pentru marinele occidentală și rusă, deoarece sunt zona de contact obișnuită pentru submarinele lor.

Misiunea „Protejarea balenei Hvaldimir”

Potrivit lui Sebastian Strand, beluga Hvaldimir pare să fi fost sănătoasă în ultimii ani, hrănindu-se cu pești atrași de marile ferme de somon din Norvegia.

Dar OneWhale este îngrijorată de capacitatea sa de a găsi hrană acolo unde se află acum, spunând că a detectat deja semne de scădere în greutate.

Pe site-ul său online, ONG-ul are un număr de telefon „roșu” pentru a raporta orice urgență cu privire la Hvaldimir.

„Misiunea noastră este să protejăm o beluga Hvaldimir și, în acest proces, să schimbăm viețile multora”, spune organizația OneWhale. Și adaugă că lucrează în fiecare zi pentru a asigura siguranța și supraviețuirea balenei Hvaldimir.

„Misiunea noastră este să asigurăm refugiu, refacerea și eliberarea balenei Hvaldimir într-o populație de balene sălbatice. Credem că merită să fie cu adevărat liberă împreună cu specia sa”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.