Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Balena ucigașă uimește oamenii de știință: ucide și consumă ficatul unui rechin în mai puțin de 2 minute

bbc.com

O balenă ucigașă solitară, sau orca, a fost filmată în timp ce vâna și ucide un mare rechin alb într-un atac "uimitor". Oamenii de știință au declarat că a fost un atac "fără precedent" și a arătat abilitățile excepționale de prădător ale orcilor, scrie BBC.

Două orci, în special în largul coastei Africii de Sud, au fost observate anterior lucrând împreună pentru a vâna și ucide rechini, inclusiv mari albii. "Acest lucru ne-a luat prins cu garda jos", a declarat biologul specializat în rechini Dr. Alison Towner.

Dr. Towner, care este de la Universitatea Rhodes din Grahamstown, Africa de Sud, a studiat aceste animale timp de mai mulți ani. Ea și colegii ei au publicat o relatare detaliată și macabră a noilor observații în African Journal of Marine Science.

Atacul - filmat în 2023, a fost, spun oamenii de știință, "extrem de rapid". Masculul de balenă ucigașă a ucis rechinul și i-a consumat ficatul - totul în mai puțin de două minute.

În 2022, oamenii de știință au surprins imagini aeriene cu orcile care lucrează împreună pentru a vâna marii rechini albi

Oamenii de știință au raportat atunci că animalele, poreclite Port și Starboard deoarece aripioarele lor dorsale sunt îndoite în direcții opuse, "au manifestat o predilecție pentru extragerea și consumarea ficatului rechinilor".

content-image

În timpul atacurilor, rechinii înconjurau strâns balenele ucigașe, într-o încercare disperată de a evita prada", a reamintit Dr. Towner.

În acest atac recent raportat, Starboard a vânat pe cont propriu. Oamenii de știință au descris modul în care orca a prins înotătoarea pectorală stângă a unui rechin tânăr de 2,5 metri lungime și "a împins înainte de mai multe ori înainte de a-l eviscera în cele din urmă".

Dr. Luke Rendell, cercetător în domeniul mamiferelor marine de la Universitatea St Andrews, a declarat că este "o observație cu adevărat frumoasă" a acestui comportament.

"Este interesant că este vorba de un singur animal", a declarat el pentru BBC News, și cât de multă îndemânare demonstrează în abordarea rechinului - lovindu-l în lateral și apucându-l de înotătoarea pectorală pentru a se ține departe de acele fălci mari și urâte.

"Un mare rechin alb este o concentrație mare și frumoasă de hrană, așa că poate nu este surprinzător faptul că unele populații [de orci], unde acești rechini apar în număr suficient de mare, au învățat să exploateze acest lucru."

Orca solitară a "eviscerat" rechinul în mai puțin de două minute Aceasta ridică întrebări cu privire la modul în care comportamentul orcilor ar putea afecta populațiile de rechini din zonele respective.

Oamenii de știință nu știu ce determină acest comportament, dar Dr. Towner a declarat pentru BBC News că devine evident că "activitățile umane, cum ar fi schimbările climatice și pescuitul industrial, exercită presiuni semnificative asupra oceanelor noastre". Din acest motiv ar putea exista repercusiuni asupra sănătății orcilor care vânează rechini, inclusiv ingerarea de toxine și metale din carnea de rechin.

"Tulburările în echilibrul prădătorilor apex pot afecta și alte specii", a explicat Dr. Towner. "Pinguinii africani, pe cale de dispariție, s-ar putea confrunta cu o creștere a prădării de către focile cu blană de cap [dacă focile cu blană nu sunt mâncate de] rechinii albi."

Dr. Rendell a subliniat că nu există nicio modalitate de a ști dacă acest comportament este nou sau dacă a fost pur și simplu observat pentru prima dată. "Dar ceea ce iese cu adevărat în evidență este cât de pricepute sunt aceste animale ca vânători."

Dr. Towner a adăugat că fiecare descoperire în aceste interacțiuni dintre orci și rechini a fost "fascinantă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.