Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Angliei avertizează asupra 'presiunilor semnificative' cu care se confruntă gospodăriile şi companiile britanice

www.bursa.ro
banca angliei

Banca Angliei (BoE) a avertizat marţi asupra "presiunilor semnificative" cu care se confruntă gospodăriile şi companiile din Marea Britanie, din cauza majorării inflaţiei şi a costurilor de împrumut, deşi acestea sunt acum mai rezistente decât erau înaintea crizei financiare globale din 2008, transmite Reuters.

Anterior, Banca Angliei estimase o recesiune îndelungată pentru economia britanică iar, în condiţiile celui mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 41 de ani şi majorării dobânzilor, analiştii estimau o scădere record a standardelor de viaţă, potrivit Agerpres.

"Scăderea veniturilor reale, majorarea costurilor cu creditele ipotecare şi rata mai ridicată a şomajului vor pune o presiune semnificativă asupra finanţelor gospodăriilor", se arată în raportul de stabilitate financiară al BoE.

Instituţia avertizează că aproximativ patru milioane de gospodării se vor confrunta probabil cu plăţi mai ridicate pentru creditele ipotecare în 2023, iar unele împrumuturi ar putea să nu fie achitate.

Tot marţi, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat că rata şomajului în Marea Britanie a crescut în perioada august-octombrie 2022 la 3,7%, sporind de asemenea şi numărul persoanelor mai în vârstă care îşi caută un loc de muncă.

Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut cu 6,1% în perioada august-octombrie 2022, cel mai semnificativ avans de la publicarea datelor, în 2001, şi peste estimările analiştilor.

Incluzând bonusurile, salariile au înregistrat o creştere tot de 6,1%, depăşind previziunile economiştilor, dar salariile au crescut mai puţin decât rata inflaţiei, ceea ce reduce puterea de cumpărare.

Ponderea persoanelor clasificate ca inactive - care nu lucrează sau nu caută un loc de muncă - a scăzut la 21,5% în perioada august-octombrie 2022, de la 21,7% în precedentele trei luni, a precizat ONS. Declinul a fost determinat persoanele mai în vârstă care îşi caută un loc de muncă, deşi se consideră pensionari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.