Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală a Sloveniei, obligată să acopere pierderile provocate de restructurarea sistemului bancar în 2013

banca, imprumut

Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege are obligă Banca Centrală să acopere toate pierderile provocate celor care şi-au pierdut investiţiile cu ocazia restructurării sistemului bancar în anul 2013, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În urmă cu şase ani, Guvernul de la Ljubljana a injectat peste trei miliarde de euro în principal în băncile deţinute de stat pentru a evita ca sistemul să se prăbuşească sub povara creditelor neperformante. Această intervenţie a permis Sloveniei să evite un acord internaţional de sprijinire. Dar cu toate acestea, obligaţiuni subordonate în valoare de 600 milioane euro emise de băncile slovene cu probleme au fost anulate, precum şi acţiunile băncilor deţinute de un număr de aproximativ 100.000 de acţionari. Ulterior, băncile salvate au fost privatizate.

Chiar dacă legea a fost adoptată cu votul majorităţii de Parlamentul Sloveniei, analiştii se aşteaptă ca punerea sa în aplicare să fie întârziată în condiţiile în care Banca Centrală a Sloveniei, susţinută de Banca Centrală Europeană (BCE), a anunţat că va contesta legea la Curtea Constituţională. Banca Centrală a Sloveniei şi BCE susţin că legea care face responsabilă banca centrală pentru pagubele rezultate în urma cazurilor în justiţie încalcă prevederile Uniunii Europene privind privind interdicţia de finanţare monetară.

În schimb, Ministerul de Finanţe, care a elaborat legea, susţine că acul normativ este în linie cu o decizie din 2016 a Curţii Constituţionale care cerea Parlamentului să confere o protecţie legală mai mare investitorilor care şi-au pierdut activele cu prilejul salvării băncilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.