Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană anunță că profitul aferent anului 2021 a scăzut din cauza dobânzilor negative

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi că profitul aferent exerciţiului financiar 2021 a scăzut până la 192 milioane de euro, de la 1,643 miliarde euro în 2020, după transferul a 610 milioane de euro în contul provizionului pentru riscuri financiare, şi reducerea veniturilor din activele externe de rezervă şi din titlurile de valoare deţinute în scopuri de politică monetară, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

În 2020, BCE a lansat un program de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) în valoare de 1.850 miliarde de euro. Veniturile negative din dobânzi pentru acest portofoliu s-au cifrat la 252 milioane de euro anul trecut din cauza scăderii randamentelor la obligaţiunile suverane.

În paralel, cheltuielile totale de personal ale BCE s-au majorat la 674 de milioane de euro, ca urmare a costurilor mai ridicate legate de beneficiile post-angajare, generate de evaluarea actuarială anuală, şi a creşterii numărului mediu de angajaţi. Alte cheltuieli administrative s-au majorat la 564 de milioane de euro, în principal pe seama creşterii cheltuielilor de întreţinere.

Volumul total al bilanţului BCE s-a majorat cu 111 miliarde euro în 2021, până la 680 de miliarde euro. Această creştere s-a datorat cu precădere titlurilor de valoare achiziţionate în cadrul PEPP şi al programului de achiziţionare de active (asset purchase programme - APP).

La sfârşitul anului 2021, bilanţul consolidat al Eurosistemului, care cuprinde active şi pasive ale BCN din zona euro şi ale BCE faţă de terţi, s-a situat la 8.566 de miliarde euro (faţă de 6.978 de miliarde euro în 2020). Majorarea înregistrată comparativ cu exerciţiul precedent s-a datorat, în principal, titlurilor de valoare achiziţionate în cadrul PEPP şi al APP şi creşterii volumului de operaţiuni de refinanţare ale Eurosistemului ca urmare a celei de-a treia serii de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (OTRTL III).

Profitul realizat de BCE este distribuit băncilor centrale naţionale (BCN) din zona euro. Consiliul guvernatorilor a decis să efectueze o distribuire provizorie a profitului, în valoare de 150 de milioane de euro, la data de 31 ianuarie 2022. La o şedinţă care a avut loc miercuri, Consiliul guvernatorilor a decis să distribuie profitul rămas, în valoare de 42 de milioane de euro, la 18 februarie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.