Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană: Inflația de bază, care filtrează prețurile alimentelor și combustibililor, ar putea rămâne neplăcut de ridicată

repubblica.it
christine lagarde

Inflația de bază din zona euro va rămâne ridicată pe termen scurt, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, pentru grupul media spaniol Vocento, scrie Mediafax.

BCE a majorat deja ratele cu 3 puncte procentuale din iulie și a promis, în esență, o nouă creștere de jumătate de punct procentual pe 16 martie, dar investitorii au speculat recent cu privire la o mișcare și mai mare, având în vedere datele slabe privind inflația, scrie Reuters.

Lagarde a declarat că majorarea semnalată este acum „foarte foarte probabilă”, dar a avertizat, de asemenea, că inflația de bază, care filtrează prețurile volatile ale alimentelor și combustibililor, ar putea rămâne neplăcut de ridicată, chiar dacă rata globală a inflației scade în lunile următoare.

„Pe termen scurt, inflația de bază va fi ridicată”, a declarat duminică Lagarde, citată de Grupo Vocento.

Mai mulți factori de decizie politică au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE trebuie să continue până când inflația de bază se redresează și începe să scadă spre ținta de 2% a BCE.

Inflația de bază a crescut luna trecută până la un nivel record de 5,6%, iar unii factori de decizie se tem că această creștere se datorează acum unei creșteri bruște a salariilor din sectorul serviciilor, ceea ce face ca creșterea prețurilor să fie mai durabilă și mai greu de oprit.

„Trebuie să continuăm să luăm toate măsurile necesare pentru a readuce inflația la 2%. Și vom face acest lucru”, a declarat Lagarde.

Ea a adăugat că economia zonei euro rezistă mai bine decât se temea, iar producția ar trebui să accelereze de la aproape stagnare în ultimul trimestru al anului 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.