Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană menține dobânzile, lansează o revizuire strategică a mandatului și spune că riscurile s-au redus

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să mențină ratele de dobândă și să lanseze oficial un amplu proces de revizuire a strategiei și obiectivelor sale pentru gestionarea economiei zonei euro, economie care găzduiește 342 de milioane de oameni din 19 țări, transmite Associated Press, potrivit MEDIAFAX.

Joi, cei 25 de membri ai consiliului guvernator ai băncii au dat undă verde pentru revizuirea propusă de noua șefă a BCE, Christine Lagarde. Revizuirea strategiei va ține circa 1 an și va viza în principal definiția stabilității prețurilor, una din cele două părți ce formează mandatul BCE, și implicit și rata inflației pe care o țintește banca centrală din zona euro.

Citește și: EXCLUSIV Succesorul Laurei Codruța Kovesi a dat în judecată Statul Român! A atacat inclusiv Guvernul!

Rata inflației este în centrul atenției BCE pentru că în ultimii șase ani banca centrală nu a reușit să-și atingă ținta de creștere a prețurilor, care reprezintă un avans al prețurilor de consum cât mai aproape de 2%, dar nu peste. Asta în ciuda unui stimul monetar masiv reprezentat de programul de relaxare cantitativă promovat de fostul șef al BCE Mario Draghi și de dobânzile situate la rate foarte scăzute.

În esență, cea mai importantă parte a revizuirii vizează definiția stabilității prețurilor și modul în care poate fi atinsă. O opțiune este stabilirea țintei ca o inflație ce poate să depășeacă pragul de 2%, un mandat similar cu cel al Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, care-și definește ținta de inflație drept "simetrică". O altă opțiune ar fi stabilirea unui alt interval de creștere a prețurilor precum un avans între 1,5% și 2,5%.

Totodată, revizuirea ar implica și punerea la punct a unui proces mai consensual de luare a deciziilor după ce modul de decizie al lui Draghi au cauzat mai multe dispute printre factorii de decizie din BCE, în special cei din țările conservatoare, mai bogate, precum Germania și Olanda.

Citește și: Compania Națională Aeroporturi București a atribuit un contract de servicii pe 5 ani companiei Motorola Solutions

Consiliul guvernatorilor BCE a mai decis joi să mențină rata principală de dobândă la nivelul de 0,00%, precum și să lase nemodificate dobânzile la facilitatea de creditare și de depozit la 0,25%, respectiv minus (-) 0,50%.

Lagarde a declarat în conferința de presă după ședința de politică monetară că riscurile pentru economie „au devenit mai puțin pronunțate pe măsură ce unele dintre incertitudinile din jurul comerțului internațional s-au redus”.

Lagarde a vorbit la o zi după ce președintele american Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, au declarat că se așteaptă la un acord comercial SUA-UE anul acesta. Discuția vine după ce SUA a semnat recent un acord comercial parțial cu China, care relaxează tensiunile comerciale globale, însă care ar putea atrage acum privirea americanilor asupra Uniunii Europene, care are un deficit de bunuri de aproape 170 de miliarde de dolari cu SUA. Amenințarea lui Trump în trecut a fost taxarea cu 25% a tuturor automobilelor provenite din UE, o amenințare pe care a reluat-o într-un interviu pentru CNBC acordat la Davos.

Citește și: Inspecția Muncii a desfășurat 121.273 de controale și a aplicat amenzi de 127 milioane de lei în 2019

Totodată, Christine Lagarde a mai spus că dobânzile vor "rămâne la nivelurile actuale sau mai mici până când vom vedea că perspectiva inflației va converge la un nivel suficient de apropiat dar aflat sub ținta noastră de 2% și că această convergență a fost reflectată consistent în dinamicile ce stau la baza inflației".

Revizuirea politicii monetare este primul astfel de demers din 2003 pentru BCE, care a fost fondată în 1998 înainte de lansarea euro în 1999.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.