Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

​Banca Centrală Europeană, mişcare secretă în România. Care sunt băncile vizate

bnr

Banca Centrală Europeană (BCE) a creat linii secrete de finanţare, constând în facilităţi de credit bilaterale, către România şi Bulgaria, în cadrul eforturilor de a convinge băncile centrale să nu oprească susţinerea subsidiarelor băncilor din Grecia, potrivit publicaţiei britanice Financial Times, citată de HotNews.

Oficiali ai BNR au refuzat se comenteze situaţia, precizând că dacă informaţia ar fi adevărată, ea ar fi cunoscută doar de Guvernator şi de alţi 2-3 oameni cheie din instituţie. Deocamdată, oficial, nu am fost înştiinţaţi de asemenea informaţii, mai spun cei din Banca Centrală. Informaţia referitoare la acest sprijin pentru subsidiarele băncilor elene a apărut în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a decis joi să extindă finanţarea de urgenţă a băncilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la aproape 89 de miliarde de euro.

În România, cele 4 bănci cu capital elen - Piraeus Bank, Banca Românească, Bancpost şi Alpha Bank - controlează circa 12% din activele bancare din România şi 21% în ţară vecin, Bulgaria.

"Băncile cu capital grecesc de la noi din ţară nu sunt dependenţe de băncile-mama din Grecia, iar liniile de finanţare de la acestea reprezintă 27,5% din totalul pasivului. În plus, aceste linii de finanţare au scadenţă de peste un an în 81% din cazuri. Chiar dacă la scadenţă liniile de credit nu sunt reînnoite, băncile din România pot veni la BNR pentru bani, având active eligibile pentru finanţare la BNR aproape duble faţă de nevoile de lichiditate", a afirmat Isărescu la briefingul după şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale", au mai spus pentru HotNews reprezentanţii BNR.

Problema băncilor este cu adevărat serioasă în Grecia, nu în România, unde acestea dispun de indicatori mai buni decât media întregului sector bancar, asigura oficialii BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.