Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană nu preconizează o majorare a dobânzii în 2023

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Banca Centrală Europeană nu se aşteaptă la o majorare a ratelor dobânzilor în zona euro în 2023, a declarat Pablo de Hernandez de Cos, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

Declaraţia sa vine după ce economistul şef al BCE, Philip Lane, a dezvăluit la o întâlnire privată cu economiştii germani că BCE se aşteaptă să atingă ţinta de inflaţie de 2% până în 2025, a informat Financial Times.

De Cos, care nu a dorit să comenteze în privinţa ţintei de inflaţie, a afirmat: "Concluzia care ar putea fi trasă din articol este că ratele dobânzilor ar putea creşte în 2023, ceea ce este clar înaintea aşteptărilor pieţelor din acest moment".

Cele trei condiţii incluse în orientările BCE în care se anticipează o majorare a dobânzii nu au fost îndeplinite, a explicat oficialul, adăugând: "Aparenta concluzie a jurnaliştilor nu este compatibilă cu orientările noastre de bază", informează Agerpres.ro.

La şedinţa din 9 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, dar a anunţat că va încetini în trimestrul patru din 2021 ritmul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), care a ajutat la păstrarea costurilor de împrumut scăzute pentru guverne şi afaceri.

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.