Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană: 'Preţurile locuinţelor au pus presiune pe rata inflaţiei în zona euro'

blocuri locuinte

Preţurile locuinţelor, acum excluse din datele privind inflaţia în zona euro, ar fi majorat persistent preţurile de consum în ultimii ani, conform rezultatelor studiului Băncii Centrale Europene publicat marţi, transmite Reuters, informează Agerpres.

O dată ce ar fi fost corectată în funcţie de costurile locuinţelor, rata inflaţiei în zona euro ar fi atins sau chiar ar fi depăşit ţinta BCE timp de câţiva ani, chiar dacă instituţia de la Frankfurt a aprobat măsuri de stimulare extraordinare pentru a creşte preţurile, se arată în studiu.

Costurile locuinţelor ar fi dus un "nivel al inflaţiei persistent de ridicat" din 2014, iar între 2018 şi 2020 inflaţia ar fi fost mai ridicată cu aproximativ 0,2-0,3 puncte procentuale.

La finalul lui 2018, BCE a oprit politica de relaxare cantitativă (achiziţiile de active), iar cifrele privind preţurile locuinţelor par să sprijine argumentul de atunci al oficialilor conservatori de la BCE că evoluţiile privind inflaţia ar fi permis mai devreme retragerea măsurilor.

Unii analişti susţin că ratele dobânzilor excepţional de scăzute pun presiune pe preţurile locuinţelor, astfel încât această presiune asupra inflaţiei va persista şi în următorii ani.

Luna trecută, rata inflaţiei în zona euro a ajuns la 3%, cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE şi ar putea urca până la 3,5% în luna noiembrie, dar cu toate acestea instituţia de la Frankfurt se aşteaptă la o scădere rapidă în următorii ani, ceea ce va duce ritmul de creştere a preţurilor sub nivelul de 2%.

Cu toate acestea, creşterea preţurilor la materii prime, problemele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi înmulţirea semnalelor referitoare la o criză a mâinii de lucru pun sub semnul întrebării prognozele oficialilor BCE cu privire la creşterea preţurilor de consum.

În cea mai mare parte a ultimului deceniu BCE nu a reuşit să atingă ţinta de inflaţie iar acum factorii de decizie susţin că BCE nu trebuie să se grăbească şi ar trebui chiar să tolereze o depăşire modestă a ţintei de inflaţiei pentru a se asigura că nu înăspreşte prematur politica monetară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.