Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Europeană de Investiții rezistă la presiunile de a investi în industria de apărare

europafm.ro
Banca Europeana de investitii

Un oficial din conducerea Băncii Europene de Investiţii a declarat că "braţul financiar" al UE va rezista la presiunile de a investi în industria de apărare, însă a sugerat că tehnologiile cu dublă utilizare, care pot fi utilizate atât în scopuri civile, cât şi în scopuri militare, vor rămâne în vizorul BEI, transmite Bloomberg.

Cu ocazia unui summit organizat marţi la Jakarta, vice-preşedintele BEI, Kris Peeters, a spus că există dovezi că investitorii instituţionali încep să evite industria de apărare. Cu toate acestea, Kris Peeters a afirmat că are în continuare încredere în strategia BEI de a sprijini acele sisteme care ajută industria de tehnologie şi infrastructura de securitate civilă din Europa, conform agerpres.

"Nu finanţăm producţia de muniţie şi sisteme de armament. Nu este treaba noastră", a spus Kris Peeters. "Dar putem face foarte multe în domeniul tehnologiilor cu dublă utilizare. Dacă vă uitaţi la cifrele pe anul trecut, ele vorbesc de la sine, şi sunt convins că, pentru noi, aceasta este modalitatea corectă de a avansa", a adăugat oficialul BEI.

La începutul anului, Ţările de Jos au făcut un apel către Banca Europeană de Investiţii să investească în industria de apărare şi în paralel a pus presiune asupra fondurilor de pensii să finanţeze şi ele sectorul apărării, într-un moment în care Uniunea Europeană are dificultăţi în a aproviziona Ucraina cu suficientă muniţie.

Citând o serie de studii recente, Kris Peeters a susţinut că investitorii instituţionali, precum fondurile de pensii şi companiile de asigurări, îşi reduc investiţiile în industria de apărare în pofida cererilor pentru armament şi muniţii din cauza războiului din Ucraina.

Anul trecut, Banca Europeană de Investiţii a lansat o iniţiativă strategică care vizează securitatea europeană prin care ar urma să finanţeze, cu până la şase miliarde de euro, activităţile de cercetare în domeniul tehnologiilor cu dublă utilizare, până în 2027. Kris Peeters a anunţat că BEI va continua să susţină astfel de eforturi.

"Dacă vă uitaţi la investitorii instituţionali, fondurile de venture capital, ele nu sunt interesate să cumpere obligaţiunile noastre, şi mai ales nu obligaţiuni verzi, dacă am investi în muniţie şi echipamente militare. Cred că ne vom menţine poziţia", a spus Peeters.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.