Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Israelului examinează posibilitatea accesului la fondurile imigranţilor aflate în Rusia, respectând sancţiunile

IMEMC News
israel knesset

Banca Israelului a anunţat miercuri că va încerca să-i ajute ajuta pe imigranţii din fosta Uniune Sovietică pentru a avea acces la fondurile lor în prezent în Rusia, dar a subliniat că nu va permite băncilor să ocolească sancţiunile internaţionale, relatează Reuters.

Ministrul finanţelor Avigdor Lieberman, născut în Republica Moldova, a luat parte marţi la o reuniune cu Ministerul de Finanţe, banca centrală şi oficiali din domeniul bancar cu privire la această problemă, cerând o scutire legislativă ce ar permite băncilor israeliene să aprobe transferuri bancare din Rusia către cetăţeni care nu sunt sub sancţiuni.

Sancţiunile impuse de guvernele occidentale Moscovei din cauza conflictului din Ucraina au făcut dificil pentru ruşii care trăiesc în străinătate să obţină fonduri, potrivit Agerpres.ro.

Banca Israelului a declarat că este conştientă de natura sensibilă şi importanţa problemei şi acţionează într-un cadru legal.

Totuşi, "nici Banca Israelului şi nici sistemul bancar" nu vor permite ocolirea sancţiunilor internaţionale în contextul banilor din Rusia sau din orice altă sursă", a precizat banca centrală într-o declaraţie pentru Reuters.

"Fiecare pas care va fi examinat pentru a ajuta cetăţenii care întâmpină dificultăţi în a-şi transfera banii în sistem, fie plăţi de pensii sau proprietăţi în scopuri de imigrare, va fi supus respectării sancţiunilor impuse in această chestiune", adaugă banca.

Potrivit unei surse din Ministerul de Finanţe, Lieberman, al cărui sprijin politic este acordat în principal de imigranţii din fosta Uniune Sovietică, nu încearcă să ocolească sancţiunile, ci mai degrabă să îi ajute pe cei care nu sunt afectaţi de ele.

"Nu toate băncile ruseşti sunt sancţionate, doar câteva dintre ele. Aşa că am cerut Băncii Israelului documente care să explice ce bănci din Rusia pot transfera bani cetăţenilor israelieni", a spus sursa.

Potrivit acestei surse, în Israel, unde mai mult de un milion de persoane sunt imigranţi din fostele state sovietice, există 57.000 de pensionari care primesc pensii ruseşti, plus 30.000 de noi imigranţi, precum şi oameni de afaceri care nu pot transfera fonduri spre Israel - în contextul în care costurile vieţii cresc.

Luna trecută, banca centrală a trimis o scrisoare către directorii băncilor israeliene şi companiilor de carduri de credit, avertizând că eludarea sancţiunilor impuse de ţări străine "expune băncile la riscuri semnificative", precum complicitatea, spălarea banilor, finanţarea terorismului şi riscuri juridice.

Cu toate acestea, ea a lăsat băncile să stabilească politici şi proceduri privind sancţiunile internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.