Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Mondială vede o scădere în 2023 a economiei Republicii Moldova: Vor exista presiuni inflaționiste și insecuritatea alimentară

cnn.com
rusia coada la alimente

Conform rezultatelor de la sfârșitul anului 2022, economia Moldovei este de așteptat să scadă cu 1,5%, iar în 2023 să înregistreze o creștere de 1,6%.

Potrivit Infotag, o astfel de prognoză este făcută în ianuarie de Banca Mondială (BM) în studiul "Perspectivele economice globale".

Comparativ cu prognoza din luna iunie a anului trecut, indicatorii de creștere a PIB s-au redus cu 1,1% atât pentru anul trecut, cât și pentru anul acesta. Iar pentru 2024, prognoza de creștere a economiei moldovenești se menține la nivelul de 4,2%.

Experții BM și-au redus prognozele de creștere pentru întreaga economie globală de la 3% la 1,7%, care este cea mai mică cifră din ultimii 30 de ani, cu excepția anilor de criză 2009 și 2020.

Referindu-se la Europa de Est, inclusiv la Moldova, ei notează că "inflația în creștere, costurile mai mari ale împrumuturilor vor continua să exercite presiune asupra cererii interne, iar condițiile meteorologice nefavorabile ar putea reduce randamentul culturilor, ceea ce va exacerba presiunile inflaționiste și insecuritatea alimentară".

Autoritățile moldovenești se așteaptă la o scădere economică de 3% în 2022, la o creștere de 2% în 2023 și de 3,5% în 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.