Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Națională, replică VIRULENTĂ pentru Liviu Dragnea: motivul creșterii inflației

jurnalul.ro
BANCA NATIONALA A ROMANIEI - BNR

Președintele PSD, Liviu Dragnea, susținea că rata inflației nu a crescut din cauza politicilor Guvernului, ci din cauza investitorilor străini, care au crescut prețurile, după ce Guvernul a majorat salariile. De asemenea, Dragnea dădea vina pe BNR că nu aplică politici de reducere a inflației.

Citește și: Tensiuni în interiorul coaliției PSD-ALDE: oamenii lui Tăriceanu se consideră trădați de PSD/SURSE

Cei de la Banca Națională susțin că rata inflației are mai multe cauze de creștere, cele mai importante fiind creșterea accizei la combustibil și creșterea prețului la energia electrică, ambele măsuri fiind în coordonarea directă a Guvernului.

“Totuşi, cred că Banca Naţională este a României, nu este proprietatea niciunei persoane, niciunui grup de persoane, niciunei alte puteri, ci este proprietatea României şi este o instituţie română care trebuie să lucreze în beneficiul României şi în beneficiul românilor. Şi sunt convins că ar trebui ca, împreună cu guvernul, să lucreze pentru diminuarea inflaţiei şi pentru a găsi cele mai bune soluţii de politică monetară, care este politica BNR, nu să ascultăm mereu cum oameni care lucrează la Banca Naţională fac tot felul de previziuni publice şi care produc deservicii României, oameni cu funcţii importante din Banca Naţională care, deşi Comisia Europeană a spus că deficitul comercial, deficitul de cont curent al României nu generează probleme, pentru că e sub 4%, aşa cum s-a stabilit (...), cu toate astea ştie el că asta va produce necazuri în România. Păi cum poţi să vii să spui aşa ceva? L-a pus Mugur Isărescu, a făcut-o de capul lui? Chiar dacă a făcut-o de capul lui, nu vorbeşti ca persoană fizică, e vorba de un mesaj din partea Băncii Naţionale. Asta poate să producă deservicii serioase României. Nu ia nicio măsură BNR, conducerea BNR? Înseamnă că îşi asumă aceste declaraţii. (...) Sub nicio formă nu sunt de acord că inflaţia provine din politicile de creştere a veniturilor românilor”, a declarat Dragnea la Antena 3.

Conform celor de la BNR, cea mai mare influenţă la majorarea inflaţiei a avut-o creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi cea de-a doua majorare a accizelor la combustibili care a avut loc în luna octombrie 2017. Contribuţia acestor factori la formarea ratei anuale a inflaţiei a fost de 1,3%. Tot creşterea preţurilor energiei electrice şi a gazelor naturale, petrecută de această dată în ianuarie 2018 este responsabilă pentru a doua pondere ca mărime în formarea ratei anuale a inflaţiei de 4,95%. Contribuţia noii scumpiri din 2018 a fost de 0,8% la formarea indicelui preţurilor de consum anual.

Criza ouălor şi majorarea cotaţiilor ţiteiului au contribuit la rândul lor cu 0,7% la formarea ratei anuale medii a inflaţiei. Influenţa celor doi factori a fost vizibilă în luna noiembrie 2017. Prima majorare a accizei la combustibili a avut loc în luna septembrie 2017, iar contribuţia ei la formarea ratei medii a inflaţiei martie 2017/martie 2018 a fost de 0,5%, informează Economica.

Martie 2018 a fost a doua lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4%, şi în creştere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 3,8% înregistrată în luna februarie, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a crescut în luna martie 2018 până la 1,5%, de la un nivel revizuit de 1,4% în februarie 2018. În rândul statelor membre UE, rate anuale mai mari au fost înregistrate în România (4%), Estonia (2,9%), Slovacia şi Lituania (ambele cu un avans de 2,5%). Comparativ cu situaţia din luna februarie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în şase state membre, a rămas stabilă în alte şase ţări şi a crescut în 15 state, inclusiv în România, unde s-a majorat de la 3,8% până la 4%.

"Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (aprilie 2017 - martie 2018) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2016 - martie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,9%", notează INS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.