Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Națională a intrat în luptă cu toate forțele: scădere importantă a rezervelor minime în valută

Agerpres
BNR

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au scăzut cu 891 milioane de euro în decembrie, pe fondul luptei împotriva deprecierii monedei naționale, arată datele publicate vineri de BNR.

Citește și: SONDAJ CURS - Sprijin fragil al populației pentru alegerile anticipate

"La 31 decembrie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 32.926 milioane euro, față de 33.817 milioane euro la 30 noiembrie 2019", transmite BNR.

Aceasta este a doua lună consecutivă în care rezervele valutare ale BNR se diminuează semnificativ în contextul sprijinului acordat leului. BNR a apărat în decembrie minimul istoric atins de către moneda națională în data de 21 noiembrie, de 4,7808 unități/euro, și a readus cursul sub acest nivel pe finalul anului de mai multe ori.

În luna noiembrie 2019, rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1.091 milioane de euro.

În cursul lunii decembrie au avut loc intrări de 2.197 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Totodată, au fost ieşiri de 3.088 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.524 milioane euro, în creștere cu peste 100 de milioane de euro, mai arată banca națională.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2019 au fost de 37.450 milioane euro, faţă de 38.228 milioane euro la 30 noiembrie 2019 și 39.400 milioane euro la 31 octombrie 2019.

Plăţile scadente în luna ianuarie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 67 milioane euro.

De menționat că într-o eventuală intervenție în piața valutară pentru apărarea leului, banca centrală rămâne cu echivalentul în lei a sumei cu care a intervenit în piață pentru a vinde euro.

"Acești bani (n.r. lei din intervenție) nu se mai regăsesc în contul de rezervă ci în alte conturi", după cum a spus în luna noiembrie 2019 pentru MEDIAFAX Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Leul s-a apreciat ușor vineri în raport cu moneda euro la 4,7789 unități/euro, după ce a încheiat anul la 4,7793 lei/euro, însă moneda națională a pierdut teren în fața celorlalte valute importante.

În ultimele patru săptămâni leul a continuat să se tranzacționeze în preajma minimului istoric atins în data de 21 noiembrie, de 4,7808 lei/euro, și a rămas sub acest prag în mare parte cu sprijinul BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.