Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Națională a Moldovei prognozează o inflație de 20,6% - Nivelul prețurilor va rămâne înalt

Banca Nationala a Moldovei
Octavian Armașu

Banca Națională a Moldovei (BNM) se așteaptă ca rata anuală de creștere a prețurilor să ajungă la 20,6% în trimestrul trei, însă ar putea să crească și la 27% dacă vor interveni evenimente imposibil de anticipat pentru moment.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat marți, în cadrul conferinței de prezentare a raportului trimestrial despre inflație, că după trimestrul trei creșterea prețurilor ar urma să se tempereze, iar în trimestrul doi din 2023 inflația va ajunge la 6,4%, revenind în coridorul țintit de politica monetară a BNM.

Potrivit guvernatorului, a fost depășit vârful scumpirilor la gaze și alimente, iar acum suntem la nivelul de vârf al scumpirilor la combustibili. În continuare, ritmurile de creștere a prețurilor vor fi mai mici, dar nivelul prețurilor va rămâne înalt.

De exemplu, pe parcursul întregului an 2022, cererea la petrol pe piețele internaționale va fi mai mare decât oferta și nu putem să ne așteptăm la o scădere a prețurilor la produsele petroliere în viitorul apropriat.

În cazul tarifelor reglementate, urmează scumpirea anunțată a energiei electrice și a altor servicii, cum ar fi cel de livrare a apei. De asemenea, urmează și alte creșteri de preț în lanț provocate de scumpirea resurselor energetice și a carburanților.

Referindu-se la cauzele inflației actuale, care la sfârșitul lunii ianuarie a ajuns la 16,56%, guvernatorul BNM spune că aceasta a fost generată de suprapunerea mai multor factori în 2021.

Creșterea prețurilor din exterior a lovit exact când economia moldovenească și, respectiv, cererea agregată creșteau foarte rapid.

Cele mai mari majorări le-au avut prețurile la carburanți, la produsele alimentare, fiind vorba de un efect creat la nivel global.

În plus, în octombrie au urmat criza gazelor și creșterea bruscă a prețurilor reglementate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.