Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Naţională a României a înfiinţat Biroul de Sustenabilitate şi Economie Verde

Agerpres
BNR

Banca Naţională a României a înfiinţat o structură internă, Biroul de Sustenabilitate şi Economie Verde, în vederea explorării în continuare a implicaţiilor schimbărilor climatice în sectorul bancar românesc, potrivit unui comunicat al instituţiei.

"În data de 16 septembrie 2020, Banca Naţională a României a devenit membru al Reţelei băncilor centrale şi autorităţilor de supraveghere pentru ecologizarea sistemului financiar (Network for Greening the Financial System, NGFS). Banca Naţională a României a întreprins paşi pentru a identifica, dezvolta şi utiliza anumite instrumente specifice de analiză a riscurilor generate de schimbările climatice în cadrul procesului de implementare a politicii de stabilitate financiară, analiză de cercetare care este evidenţiată în cele mai recente ediţii ale Raportului asupra Stabilităţii Financiare, precum este ediţia publicată în luna decembrie a anului 2019", se spune în declaraţia de angajament a Băncii Naţionale a României, în calitate de membru instituţional al Reţelei pentru Ecologizarea Sistemului Financiar.

De asemenea, Banca Naţională a României menţionează că a facilitat dezbateri între reprezentanţi ai băncilor centrale, instituţiilor naţionale şi internaţionale, institutelor şi asociaţiilor de cercetare economică, precum şi ai mediului academic, privind modul de abordare al provocărilor la adresa sistemului financiar, generate de schimbările climatice, inclusiv în cadrul Seminarului Internaţional pe teme de stabilitate financiară, organizat anual în cooperare cu Fondul Monetar Internaţional (spre exemplu, în luna septembrie a anului 2019 seminarul a inclus o sesiune dedicată experţilor în domeniul schimbărilor climatice).

"Cea mai recentă şi cuprinzătoare implicare pe care Banca Naţională a României a întreprins-o în vederea extinderii finanţării verzi în România, în cadrul asigurării preşedinţiei Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, a fost înfiinţarea şi coordonarea, în perioada noiembrie 2020 - iunie 2021, a unui grup de lucru care să exploreze situaţia curentă, provocările şi oportunităţile privind finanţarea verde în România. Având în vedere aspectele complexe ale schimbărilor climatice şi, prin urmare, rolul important deţinut de mai multe instituţii la nivel naţional, grupul a reunit în jur de 90 de membri dintr-un cadru larg de părţi interesate: autorităţi publice, instituţii de credit, reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale, sectorului privat şi asociaţiilor relevante", se spune în comunicat.

Conform BNR, Raportul a avut în vedere identificarea soluţiilor adecvate cu privire la impactul schimbărilor climatice în România şi au fost emise 16 propuneri de recomandări, care acoperă trei categorii de măsuri: creşterea sustenabilă a finanţării proiectelor legate de agenda schimbărilor climatice; sprijinirea schimbărilor structurale în economie pentru a genera o valoare adăugată mai mare şi sporirea transparenţei şi sensibilizarea cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra economiei şi sistemului financiar. Raportul a fost publicat în luna iunie 2021.

Potrivit sursei citate, în vederea creşterii de o manieră sustenabilă a accesului la finanţare pentru proiectele de pe agenda schimbărilor climatice, precum şi pentru creşterea transparenţei, îmbunătăţirea raportării şi disponibilitatea informaţiilor referitoare la schimbările climatice şi creşterea nivelului de conştientizare cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra societăţii şi a sistemului financiar, Banca Naţională a României emite următorul angajament: să comunice cu entităţile din aria sa de competenţă cu privire la recomandările pentru o abordare prudentă a riscului climatic.

Recomandările ar trebui să acopere cel puţin următoarele domenii: guvernanţă, strategie, gestionarea riscurilor, analiza scenariilor şi testarea la stres şi transparenţă.

BNR se angajează să efectueze o analiză a oportunităţii de a relaxa cerinţele prudenţiale pentru finanţarea verde, în conformitate cu eforturile similare şi cu cadrul de reglementare la nivelul Uniunii Europene, în vederea promovării acestei categorii de împrumuturi, fără a afecta stabilitatea financiară.

De asemenea, se angajează să construiască un tablou pentru monitorizarea riscurilor asupra sectorului bancar generate de schimbările climatice, care ar trebui să fie actualizat şi diseminat periodic, precum şi să efectueze anual exerciţii de testare la stres privind problematica riscurilor climatice în sectorul bancar şi să publice rezultatele acestora.

Nu în ultimul rând, instituţia se angajează să introducă, în Centrala Riscului de Credit din cadrul Băncii Naţionale a României, informaţiile relevante privind împrumuturile verzi, plecând de la taxonomia europeană şi să construiască şi să gestioneze date fiabile despre creditele verzi existente în sold.

Mai mult, în calitate de membru al NGFS, Banca Naţională a României şi-a exprimat următoarele angajamente, pe care continuă să şi le îndeplinească: contribuie activ la activitatea NGFS şi dedică resurse organizaţionale adecvate în sprijinul acestei participări. Experţii desemnaţi din cadrul Băncii Naţionale a României au participat activ în anul 2021 la lucrările grupului de lucru Workstream on macroprudential and supervision, contribuind la redactarea raportului elaborat la nivelul grupului de lucru, în cadrul echipei Risk differentials.

Totodată, BNR desemnează experţi relevanţi în cel puţin un grup de lucru al NGFS. Banca Naţională a României a desemnat reprezentanţi în fiecare dintre grupurile de lucru NGFS şi a contribuit la activitatea desfăşurată de echipele de la nivelul grupurilor de lucru.

De asemenea, instituţia urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a activităţii NGFS în jurisdicţia de origine, în zona geografică a acestora şi în cadrul organismelor internaţionale sau regionale de stabilire a standardelor, în materie de reglementare, de supraveghere şi al cadrului de activitate al băncilor centrale în care sunt implicaţi. Din punctul de vedere al angajamentelor sale publice şi al rapoartelor privind schimbările climatice, Banca Naţională a României ia în considerare orientările NGFS, urmărind un impact pozitiv al activităţii NGFS în jurisdicţia naţională, potrivit Agerpres.ro.

Mai mult, Banca Naţională a României a înfiinţat o structură internă (Biroul de Sustenabilitate şi Economie Verde) în vederea explorării în continuare a implicaţiilor schimbărilor climatice în sectorul bancar românesc.

BNR menţionează că participă, atunci când este cazul, la exerciţiile de conştientizare desfăşurate de NGFS faţă de părţile externe interesate şi de asemenea participă la toate seminariile şi proiectele iniţiate de NGFS.

"Având în vedere iniţiativele menţionate mai sus şi în continuarea declaraţiei comune a membrilor NGFS în sprijinul summit-ului UNFCCC, COP26, Banca Naţională a României îşi exprimă intenţia de angajament, în cadrul mandatului său legal, urmărind: să răspundă, în continuare, provocărilor determinate de schimbările climatice; să intensifice eforturile pentru o contribuţie pozitivă la reducerea riscurilor climatice în sectorul bancar; să susţină eforturile internaţionale împreună cu instituţiile omoloage, să extindă cooperarea internaţională şi să se alinieze la organismele internaţionale de stabilire a standardelor privind abordarea domeniului finanţelor verzi; să contribuie la agenda NGFS pentru promovarea acţiunilor cu impact pozitiv în domeniul climei şi al dezvoltării finanţării verzi; şi să promoveze şi să contribuie la dezvoltarea finanţării verzi în sectorul bancar românesc şi în cadrul economiei naţionale", se mai spune în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.