Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Transilvania mizează pe o creștere a PIB spre 5% în 2021

www.zf.ro
banca transilvania

Banca Transilvania mizează pe o relansare în V a economiei României, cu perspectiva creșterii PIB spre nivelul de 5% în 2021, arată o analiză semnată de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Acest scenariu are la bază premisele favorabile pentru dinamica investițiilor productive (susținute de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, climatul pozitiv din sectorul financiar-bancar și perspectiva implementării programelor lansate de Uniunea Europeană anul trecut), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB. Astfel, investițiile productive, consumul privat și consumul guvernamental s-ar putea majora cu ritmuri anuale de peste 6%, 4%, respectiv 5% în 2021, evoluție influențată și de efectul bază, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Medicul Răzvan Constantinescu s-a dezlănțuit la adresa lui Radu Tudor: ‘Oligofrenul emitent’

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat miercuri estimările provizorii cu privire la dinamica PIB-ului și componentelor în trimestrul IV și anul 2020.

Statisticile indică creșterea economiei interne pentru al doilea trimestru la rând în T4, cu un ritm trimestrial de 4,8%, în decelerare de la 5,6% în T3.

Dinamica anuală a economiei s-a ameliorat de la -5,6% în T3 la -1,4% în T4 2020.

Cererea internă a avut o contribuție de -0,2 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din ultimul trimestru al anului pandemic 2020. Se evidențiază menținerea dinamicii anuale a investițiilor productive în teritoriu pozitiv (accelerare la 6,5% an/an în T4), evoluție care exprimă premise pentru tranziția rapidă de la ciclul economic post-criză la un nou ciclu economic.

De asemenea, variația stocurilor a contribuit cu două puncte procentuale la dinamica anuală a economiei din T4 2020.

Pe de altă parte, consumul gospodăriilor populației (principala componentă a PIB) a scăzut cu 5,5% an/an în T4 2020, pe fondul persistenței pandemiei.

Totodată, consumul public a contribuit cu -0,2 puncte procentuale la ritmul anual al economiei din ultimul trimestru al anului 2020.

Exportul net a avut o contribuție de -1,2 puncte procentuale la dinamica anuală a economiei din T4 2020: exporturile și importurile s-au ajustat cu 3,8% an/an, respectiv 0,1% an/an.

Prin urmare, în anul pandemic 2020 economia României a scăzut cu 3,9% an/an, evoluția mai bună comparativ cu cea înregistrată la nivelul Zonei Euro (principalul partener economic) (declin cu 6,8% an/an).

Se evidențiază majorarea investițiilor productive cu 5,6% an/an în 2020, în pofida unui nivel ridicat fără precedent pentru gradul de incertitudine. Dinamica favorabilă a investițiilor productive a fost susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, implementarea programului IMM Invest și potențialul ridicat de dezvoltare din economia internă. Această evoluție exprimă premise pentru tranziția rapidă spre un nou ciclu economic, care deja a început, aspect evidențiat de dinamica recentă a indicatorilor macro-financiari.

De asemenea, contribuția consumului public la dinamica anuală a PIB din 2020 a fost pozitivă: 0,4 puncte procentuale.

Pe de altă parte, consumul gospodăriilor populației a scăzut cu 5% an/an în 2020, în contextul majorării ratei de economisire și restricțiilor de circulație introduse pentru contracararea crizei sanitare.

Totodată, variația stocurilor a avut o contribuție nefavorabilă la ritmul anual al PIB (-1,1 puncte procentuale).

Nu în ultimul rând, cererea externă netă a avut o contribuție de -1,4 puncte procentuale la dinamica anuală a economiei din T4: exporturile și importurile au scăzut cu ritmuri anuale de 10%, respectiv 6%, dat fiind că incidența pandemiei a reprezentat un șoc pentru comerțul internațional.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidențiază majorarea valorii adăugate brute în sectoarele construcții (cu 9,7% an/an) și IT&C (cu 10,4% an/an).

Pe de altă parte, sectorul primar și industria au scăzut cu 16,2% an/an, respectiv 9,3% an/an în 2020.

În ceea ce privește PIB-ul nominal s-a înregistrat o ajustare cu doar 5.1 miliarde euro în 2020 la 217,9 miliarde euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.