Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncile au CÂȘTIGAT în fața clienților, prin schimbările de la legea dării în plată

banca, imprumut

Prin decizia luată pe 25 octombrie, Curtea Constituţională (CCR) a modificat radical regulile în privinţa dării în plată. Ulterior, pe 26 octombrie, Curtea şi-a explicat în detaliu decizia, printr-o motivare preliminară, introducând noi precizări. Reamintim că, în plus faţă de textul de lege, Curtea a introdus ideea de impreviziune. Aceasta prevede că trebuie acceptate pentru darea în plată acele dosare în cazul cărora, din cauza unor evenimente excepţionale, debitorul nu mai poate achita ratele. În precizări, Curtea explică ce înţelege prin acest concept: „Impreviziunea intervine când în executarea contractului a intervenit un eveniment excepţional ce nu putea fi prevăzut în mod rezonabil de părţi la data încheierii contractului, ceea ce face excesiv de oneroasă executarea obligaţiei debitorului”.

Citește și: Lumea Justiției: Iohannis a fost urmărit penal pentru abuz în serviciu / DOCUMENT

Problema care apare, însă, odată cu introducerea criteriului impreviziunii, este că acesta e definit clar şi apare ca instituţie doar în noul Cod Fiscal, cel din 2011, intrat în vigoare prin asumare de răspundere, în 2009. Or, contractele de credit din perioada 2007 – 2009 nu intră sub incidenţa acestui Cod, ci a vechiului Cod Civil, din 1864, în care nu era clar definit conceptul de impreviziune. Aici, Curtea Constituţională a venit cu explicaţii.

Curtea lasă însă la latitudinea instanţelor judecătoreşti libertatea de a stabili, pentru fiecare dosar de credit în parte (indiferent de perioada în care a fost acordat), criteriile concrete pe baza cărora stabilesc dacă a fost sau nu vorba de impreviziune. Cum ar putea analiza judecătorii? Potrivit informaţiilor furnizate pentru „Adevărul” de avocatul Alexandru Şeulean, instanţa ar putea considera că o creştere de dobândă, o creştere de curs valutar sau apariţia unei noi taxe etc., care care nu mai permit clientului să achite creditul, pot avea caracter de impreviziune, anunță Adevărul.

Dacă astfel de evenimente au condus debitorul în imposibilitatea de a mai achita creditul, instanţa poate obliga banca să accepte darea în plată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.