Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncile au făcut în România, în plină criză, un profit mai mare ca anul trecut

recesiune grafic

Băncile au făcut profit în România de 2,8 miliarde de lei în prima jumătate a anului, în plină criză economică generată de pandemia de coronavirus, un profit mai mare decât anul trecut, când nu era criză, scrie Ziarul Financiar.

Citește și: Variante de Guvern post-moțiune (surse)

Sistemul bancar a obţinut în primul semestru (S1) din acest an un profit net de aproximativ 2,8 mld. lei, iar activele au urcat la un nou vârf, de 518,5 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării cu un ritm mediu de aproape 6%, potrivit datelor preli­minare ale BNR.

Câştigul băncilor din prima jumătate a acestui an este mai mare decât profitul din aceeaşi perioadă a anului 2019, de circa 2,77 mld. lei.

Rentabilitatea activelor (ROA) şi rentabilitatea capitalului (ROE) erau la sfârşitul S1/2020 de 1,08% şi, respectiv, 9,81%, în scădere faţă de S1/2019. Cu toate că rentabilitatea activelor a scăzut faţă de 2019, activele băncilor s-au majorat în prima parte a acestui an.

Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, reiese un profit de aproxi­mativ 2,8 mld. lei pentru sistemul bancar în S1/2020.

Rezultatele nete cumulate ale celor mai mari trei bănci din România, Banca Transilvania, BCR și BRD,  au totalizat 1,5 mld. lei în S1/2020, repre­zentând 54% din câştigul întregului sistem bancar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.