Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncile centrale studiază posibilitatea emiterii de monedă digitală și tocmai au emis un ghid

banca, imprumut

Bank for International Settlements și alte șapte bănci centrale au publicat un raport care stabilește câteva cerințe cheie pentru monedele digitale ale instituțiilor centrale - central bank digital currencies, sau CBDC, anunță CNBC, potrivit MEDIAFAX.

Raportul privind CBDC-urile vine în momentul în care mai multe bănci centrale din întreaga lume iau în considerație emiterea de valute digitale.

Printre cele șapte bănci centrale se numără Rezerva Federală aStatelor Unite, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei.

Citește și: Raed Arafat, mesaj de ultimă oră prin RO-ALERT! ‘Respectați măsurile sanitare pentru a nu vă pune viața în pericol’

Printre recomandările făcute de băncile centrale apare ideea că CBDC-urile trebuie să completeze - dar să nu înlocuiască - numerarul și alte forme de plată legală și să sprijine mai degrabă decât să dăuneze stabilității monetare și financiare. Raportul mai spune că monedele digitale ar trebui să fie, de asemenea, sigure, cât mai ieftine posibil - dacă nu libere - de utilizat și „să aibă un rol adecvat pentru sectorul privat”.

Raportul privind CBDC-urile vine în momentul în care diferite bănci centrale din întreaga lume consideră propriile valute digitale respective. Blockchain, tehnologia care stă la baza criptomonedelor precum bitcoin, a fost susținută ca o soluție potențială. Cu toate acestea, criptomonedele au atras multă atenție din partea bancherilor centrali, îngrijorați că deschid ușa către activități ilicite, cum ar fi spălarea banilor.

În China, o țară în care portofele digitale precum Alipay și WeChat Pay au fost adoptate pe scară largă, banca centrală colaborează deja cu cîteva companii din sectorul privat pentru a testa o monedă electronică la care lucrează de ani de zile. Între timp, banca centrală suedeză lucrează cu firma de consultanță Accenture pentru a-și testa „e-krona”.

„Un design care oferă aceste caracteristici poate promova plăți mai rezistente, eficiente, incluzive și inovatoare”, a declarat Benoit Coeure, fostul oficial al Băncii Centrale Europene care conduce acum eforturile de inovare ale Bank for International Settlements.

Citește și: Mâine va fi protest în Capitală: ‘Falimentul bate la ușă! Frica va aduce foamete!’ .

Merită subliniat faptul că bănci centrale nu sunt decise în privinaț emiterii de monede digitale și încă analizează fezabilitatea acestora. Susținătorii acestora spun că ar putea spori incluziunea financiară prin integrarea persoanelor fără acces la un cont bancar dar și îngrijorări legate de excluderea băncilor comerciale din joc.

Activitatea băncii centrale în jurul monedelor digitale a apărut anul trecut, după ce Facebook a anunțat propria versiune - Libra - susținută de o coaliție de companii, inclusiv Uber și Spotify. Proiectul a fost întâmpinat reacții intense de reglementare și s-a confruntat cu plecarea unor susținători importanți, ca Mastercard și Visa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.