Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncile turcești renunță la Mir, sistemul rusesc de plăți, după amenințări dure din partea SUA

MIR
carduri MIR

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că "presiunile SUA" au fost motivul pentru care băncile turcești s-au retras din sistemul de plăți rusesc Mir, relatează Cumhuriyet preluat de Rador. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că "presiunile fără egal ale SUA" și amenințarea cu sancțiuni au fost motivele pentru care băncile turcești s-au retras din sistemul de plăți rusesc Mir.

Bănci din țări precum Turcia, Vietnam și Kazahstan au anunțat că și-au retras sprijinul pentru sistemul de plăți Mir.

După ce în presă au apărut informații că SUA ar viza băncile turcești incluse în sistemul rusesc de plăți numit Mir, băncile publice au luat ieri decizia de a se retrage din sistem.

Rusia a fost supusă unei serii de sancțiuni vestice din cauza invaziei în Ucraina, pe care a început-o pe 24 februarie, și a fost eliminată din sistemul internațional bancar SWIFT. După această măsură, Rusia s-a orientat spre sistemul Mir, ca alternativă.

Au ieșit din sistem

Potrivit unor informații obținute de Bloomberg de la un responsabil turc de rang înalt, băncile Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bankası și Türkiye Vakıflar Bankası au decis să se retragă din sistemul rusesc de carduri Mir.

Un canal pentru ocolirea sancțiunilor

Motivul real pentru care SUA și UE au decis să își intensifice presiunile asupra băncilor turcești este că se tem că acestea ar putea deschide un canal pentru ocolirea sancțiunilor la adresa Rusiei.

Publicația britanică Financial Times a publicat o analiză în care arată că SUA și UE se tem că "Sistemul bancar din Turcia ar putea deveni o pistă pentru tranzacții ilegale și un canal prin care Rusia să poată ocolite sancțiunile".

Financial Times a amintit că marile bănci din Turcia precum Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Denizbank și Halkbank se numără printre băncile incluse în sistemul Mir.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.