Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncilor europene nu sunt pregătite și nu au implementat strategii cu privire la schimbările climatice

oameni asigurari banci

Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat luni că majoritatea băncilor pe care le supervizează nu au încă planuri concrete care să arate cum îşi vor modifica strategiile de business pentru a lua în calcul schimbările climatice, transmite Bloomberg.

În urmă cu un an, BCE şi-a prezentat aşteptările cu privire la riscurile climatice, însă, până acum, băncile le-au adaptat cu încetineală şi instituţia de la Frankfurt a făcut în mod repetat apeluri către acestea să urgenteze ritmul.

"Băncile au luat primii paşi spre încorporarea riscurilor care au legătură cu schimbările climatice, însă aproape niciuna nu îndeplineşte toate aşteptările organismelor de supervizare. Doar o treime din bănci au introdus planuri care sunt cel puţin adecvate, iar jumătate nu vor finaliza implementarea planurilor lor până la sfârşitul lui 2022", a apreciat BCE, într-un comunicat de presă.

La rândul său, Frank Elderson, membru în boardul executiv al BCE, a apreciat că o propunere a Comisiei Europene vizând introducerea unor cerinţe legale pentru ca băncile să pună la punct planuri cu tranziţia afacerilor lor spre neutralitatea emisiilor de carbon este "binevenită". El a adăugat că BCE va ajuta la monitorizarea progreselor băncilor în cursul acelei tranziţii.

BCE intenţionează ca în prima jumătate a anului următor să efectueze o rundă de teste de stres în rândul băncilor pe care le supervizează, pentru a evalua intensitatea emisiilor de carbon din portofoliile lor de credite, precum şi din operaţiunile lor de trading, dar şi capacitatea industriei bancare de a face faţă consecinţelor schimbărilor climatice asupra valorii activelor.

Băncile care la testele de anul viitor vor înregistra performanţe slabe ar putea fi supuse unor cerinţe mai mari de capital, ceea ce le va afecta capacitatea de a-şi recompensa acţionarii, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.