Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bani din păcănele pentru filmele românești: Parlamentul a dublat suma din jocurile de noroc care merge spre cinematografie

editiadedimineata.ro
jocuri noroc pacanele

Plenul Camerei Deputaților a adoptat vineri o lege care prevede majorarea de la 2% la 4% a sumei din jocurile de noroc care merge anual către fondul cinematografic și care este colectată la bugetul de stat. Obligația virării sumelor o să revină ANAF. S-au înregistrat 320 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi patru abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

  • „Suma se virează Fondului cinematografic de către Agenția Națională de Administrare Fiscală până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent și nu se supune regularizării conform prevederilor articolului 66 alineatul (1) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare”, spune legea.
  • În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prevederilor prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice elaborează procedura de aplicare a dispoziţiilor prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, cu completările şi modificărilor ulterioare.

Legea a fost inițiată de președintele comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu (PNL):

USR a susţinut proiectul şi a contribuit printr-un amendament care clarifică entitatea care va livra banii către Centrul Naţional al Cinematografiei, a declarat deputatul Iulian Bulai.

"CNC n-a putut primi ani de zile contribuţia de la Loteria Română. Loteria este acum închisă, odată cu toate jocurile de noroc, dar avem garanţia primirii acestor bani. Iniţiativa poate face diferenţa dintre colaps şi supravieţuire pentru filmul românesc. (...) Această lege va pregăti sectorul cinematografic pentru perioada de după această criză'', a spus Iulian Bulai.

Deputatul Pro România Cătălin Nechifor a arătat că 4% nu este prea mult atunci când se discută despre o industrie care n-a mai fost susţinută în ultima perioadă şi a făcut un apel către cei care lucrează în industria cinematografică să facă un film despre tragedia creată de pandemia de coronavirus.

"Mi-aş dori ca cei care lucrează în industria cinematografică să poată să producă o peliculă, un film despre pandemia din România de acum. Căutăm cu toţii surse de prin 1920, cu gripa spaniolă, prin biblioteci, poate că e bine să lăsăm pentru viitor şi o mărturie a acestei tragedii. (...) Să ştim cine a greşit, cum a greşit şi ce soluţii trebuie să căutăm pentru viitor", a spus Nechifor.

Şi PMP susţine acest proiect benefic pentru cinematografie, a anunţat deputatul Marius Paşcan.

Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că producţia de filme din România este o activitate economică foarte prodigioasă recunoscută pe plan internaţional, care are totuşi parte de ''sume infime din partea statului''. "Ca atare, orice majorare a acestor sume este bine-venită. Dublarea procentului primit de pe urma jocurilor de noroc este chiar o măsură bună cu care noi suntem de acord'', a menţionat Marton Arpad.

El a adăugat că totuşi nu consideră o urgenţă acest proiect de lege, în situaţia de criză, şi a cerut scoaterea acestuia de pe ordinea de zi, solicitarea fiind respinsă.

Vezi si: Moment tensionat în şedinţa de Guvern - Orban a refuzat propunerea ministrului Muncii: 'Nu ne putem permite să modificăm ordonanţa la fiecare şedinţă de guvern' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.