Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barack Obama, dezvăluiri despre autorul atacului armat din Orlando

abcnews.com
barack obama

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni că nu există dovezi clare că autorul atacului armat dintr-un club de noapte din Orlando, Florida, soldat cu 49 de victime, ar fi fost dirijat din străinătate, transmit Reuters şi AFP. 'În acest stadiu nu avem dovezi clare că (agresorul) a fost dirijat' de extremişti din exterior, le-a declarat Obama reporterilor, vorbind din Biroul Oval. 'Nu există nici dovezi indirecte care să indice că el făcea parte dintr-un complot mai vast', a adăugat preşedintele american, menţionând că ancheta se află deocamdată într-un stadiu preliminar.

Atacul 'pare să fie similar cu ceea ce am văzut la San Bernardino, dar nu ştim deocamdată', a mai afirmat Barack Obama, făcând referire la atacul comis la data de 2 decembrie în California, în care au fost ucise 14 persoane.

'Se pare că atacatorul a fost inspirat de diverse informaţi extremiste diseminate pe internet', a adăugat preşedintele Obama, după o reuniune cu înalţi responsabili, printre care directorul FBI, James Comey, şi secretarul pentru securitate internă, Jeh Johnson.

Pe de altă parte, preşedintele Obama a insistat că SUA trebuie să se gândească la riscul legislaţiei privind armele de foc, care permite accesul facil la arme letale. Într-un apel telefonic către numărul de urgenţă 911, chiar în timpul luării de ostatici în clubul de noapte Pulse, agresorul, americanul de origine afgană Omar Mateen, şi-a declarat supunerea faţă de gruparea jihadistă Stat Islamic. La rândul său, aceasta a revendicat luni atacul armat din Orlando, un comunicat oficial difuzat la Al-Bayan, postul de radio al organizaţiei, anunţând că acesta a fost comis de un 'soldat al califatului'. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Riad a declarat luni că Omar Mateen a călătorit în Arabia Saudită în 2011 şi 2012. Mateen a efectuat două pelerinaje, timp de zece zile în martie 2011, şi opt zile în martie următor, a precizat generalul maior Mansour Turki.

Conform publicaţiei People Magazine, care citează surse anonime din cadrul agenţiilor de securitate federale, Omar Mateen ar fi explorat recent ca ţintă potenţială parcul de distracţii Disney World, situat la doar 25 km de Orlando, una din cele mai populare destinaţii turistice din SUA, cu 62 milioane de vizitatori anual, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.