Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barack Obama, reacție VIOLENTĂ după UMILINȚA în fața Curții Supreme de Justiție

obama

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat joi dezamăgit de hotărârea Curţii Supreme de Justiţie a SUA, care i-a blocat aplicarea planului în virtutea căruia milioane de imigranţi ilegali aflaţi pe teritoriul american ar fi evitat expulzarea şi ar fi avut şansa de primi permis de muncă în SUA, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Dintre cei opt judecători ai Curţii, patru s-au pronunţat în favoarea validării decretului prin care Obama a dorit să pună în aplicare acest plan, ceilalţi patru având o opinie contrară. Ca urmare a decesului celui de-al nouălea judecător, care putea înclina balanţa către o decizie definitivă, Curtea Supremă nu a putut da un verdict final, însă acest blocaj implică automat imposibilitatea aplicării planului.

Citește și: Proorocire ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE despre România: Vine URGIA

'Sunt deja mai mult de două decenii de când sistemul nostru de imigraţie nu mai funcţionează, iar faptul că astăzi Curtea Supremă nu a fost capabilă să emită o decizie nu doar că dă sistemul şi mai înapoi, dar ne îndepărtează şi mai mult de ţara la care aspirăm', a reacţionat Obama într-o conferinţă de presă desfăşurată la scurt timp după anunţul instanţei supreme.

Decizia acesteia din urmă 'rupe inima milioanelor de imigranţi care şi-au construit vieţile aici', a continuat liderul de la Casa Albă. Dar el a exclus posibilitatea ca Administraţia sa să întreprindă noi demersuri în problema imigraţiei în perioada care i-a mai rămas până la terminarea mandatului.

Citește și: Moise nu mai desparte marea, desparte societatea

Ignorând opinia Congresului, care a votat de mai multe ori împotriva revizuirii legislaţiei privind imigraţia, preşedintele Obama a anunţat în luna noiembrie 2014 un program menit să asigure circa 4,7 milioane de imigranţi clandestini, majoritatea hispanici, că nu vor fi expulzaţi înapoi către ţările lor de origine.

Liderul de la Casa Albă a emis atunci un decret pentru aplicarea acestui plan, pe care l-a motivat cu argumentul că Statele Unite sunt o 'naţiune de imigranţi'. Dar la iniţiativa statului Texas şi a guvernatorului republican al acestuia, Greg Abbott, mai mult de jumătate dintre statele federale americane au dat Administraţia de la Washington în judecată, în plângerea înaintată justiţiei susţinându-se că Obama şi-a depăşit atribuţiile stabilite prin Constituţie. În luna februarie 2015, instanţa a decis suspendarea aplicării decretului până când justiţia va emite o hotărâre definitivă.

Citește și: Detalii bomba despre fuziunea PNL-UNPR

De atunci, planul privind regularizarea situaţiei imigranţilor ilegali se află într-un punct mort, unde va rămâne în continuare după decizia de joi a Curţii Supreme.

În virtutea decretului emis de Obama în 2014, imigranţii ilegali se puteau înscrie în programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival) pentru a putea obţine un permis temporar de muncă ce amâna expulzarea lor din SUA cu încă cel puţin trei ani. Pe lângă extinderea programului DACA, ce a fost conceput în anul 2012, planul mai conţinea şi un nou program pentru acordarea permiselor de muncă părinţilor imigranţilor deveniţi cetăţeni americani sau copiilor acestora din urmă, dacă au reşedinţa permanentă în SUA.

Imigraţia este dintre temele predilecte de campanie ale candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, care a promis că, dacă va ajunge la Casa Albă, va ridica un zid la graniţa cu Mexicul, scrie agerpres.ro.

Citește și: Româncele fac topless: S-au bronzat, goale, lângă cimitir, pe gurile de canale / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.