Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bărbat din Suceava, reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea unei fapte de braconaj

arestat bun

Poliţiştii au reţinut pentru 24 de ore un bărbat de 45 de ani din comuna Dărmăneşti, jud. Suceava pentru săvârşirea unei fapte de braconaj, după ce asupra lui a fost găsită o pungă din plastic iar în interiorul acesteia se aflau mai multe bucăţi de carne şi un cuţit tip briceag.

”Poliţiştii au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de un bărbat de 45 de ani din comuna Dărmăneşti, jud. Suceava pentru săvârşirea unei fapte de braconaj. Totodată poliţiştii atrag atenţia cu privire la consecinţele în plan juridic generate de săvârşirea unor astfel de fapte şi cu privire la faptul că legislaţia prevede pedepse cu închisoarea pentru actele de braconaj piscicol sau cinegetic”, transmite Poliţia Română într-un comunicat oficial.

Astfel, ”la data de 30.04.2023, în jurul orei 14:30, poliţiştii din cadrul SPR 5 Dărmăneşti au obţinut o informaţie cu privire la faptul că pe raza com.Dărmăneşti are loc un act de braconaj cinegetic”.

”Au fost identificaţi un bărbat de 45 de ani şi o femeie, ambii din sat/com. Dărmăneşti, jud. Suceava care aveau asupra lor o pungă din plastic iar în interiorul acesteia se aflau mai multe bucăţi de carne şi un cuţit tip briceag. În cadrul verificărilor efectuate, bărbatul a relatat că la data de 29.04.2023, s-a deplasat în pădurea din zona comunei Todireşti, unde a montat un laţ din sârmă cu intenţia de a bracona. La data de 30.04.2023, în jurul orelor 14.00, acesta a mers să verifice capcana şi a constatat că în acel laţ a fost prinsă o căprioară care a decedat, iar leşul căprioarei a fost tranşat de către acesta cu cuţitul tip briceag, fiind ajutat de către femeia care îl însoţea”, arată Poliţia.

La faţa locului s-a deplasat şi o echipă din cadrul Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase – IPJ Suceava, fiind continuate activităţile de urmărire penală. În cauză s-a întocmit dosar de urmărire penală pentru comiterea infracţiunii de braconaj, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 42 alin. 1 , lit. c , d şi l din Legea 407/2006, în variantele: ”tentativa de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare individuală sau colectivă eliberată în condiţiile legii de gestionar, pentru fondul cinegetic respectiv”;”practicarea vânătorii cu laţuri, ogari sau metişi de ogari;””vânarea în afara perioadelor legale de vânătoare la specia respectivă, conform anexei nr. 1 şi prevederilor art. 36 sau aprobării date pentru speciile din anexa nr. 2”.

Exemplarul de căprior identificat şi ridicat, precum şi carnea de vânat identificată asupra bărbatului de 45 de ani au fost depuse la sediul DSVASA Suceava, în vederea efectuării examinării anatomopatologice, se mai precizează în comunicat.

 

Cu ocazia efectuării cercetării locului faptei au fost ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, printre care şi capcana tip laţ folosită la comiterea infracţiunii, precum şi probe biologice ce urmează a fi supuse unor examinări în condiţii de laborator.

”În urma probatoriului administrat, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul SAESP – IPJ Suceava, au dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspectul de 45 de ani, fiind dispusă reţinerea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 24 de ore, bărbatul fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Suceava . În cauză sunt continuate cercetările în vederea probării întregii activităţi infracţionale”, arată Poliţia.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că infracţiunile de braconaj se pedepsesc cu închisoarea. Conform Legii nr. 407/2006 constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, urmatoarele fapte: a) vanatoarea practicata de persoane care nu poseda permis de vanatoare; b) vanatoarea fara respectarea conditiilor inscrise in autorizatia de vanatoare; c) tentativa de a practica sau practicarea vanatorii fara a fi inscris in autorizatia de vanatoare individuala sau colectiva eliberata in conditiile legii de gestionar, pentru fondul cinegetic respectiv; d) practicarea vanatorii cu laturi, ogari sau metisi de ogari; e) emiterea de autorizatii de vanatoare prin care se depasesc cotele de recolta si cifrele de interventie aprobate pentru fiecare gestionar; f) vanarea speciilor de vanat strict protejate in alte conditii decat cele legale; g) vanatoarea in Rezervatia Biosferei «Delta Dunarii», in parcuri nationale, in rezervatii stiintifice, in zonele cu protectie stricta sau in zonele de protectie integrala din celelalte arii naturale protejate, altfel decat in conditiile art. 39^1; h) vanatoarea in perimetrul intravilan construit sau imprejmuit, altfel decat in conditiile art. 34; i) vanatoarea pasarilor migratoare de apa in ariile de protectie speciala avifaunistica in care vanatoarea este interzisa si a speciilor care fac obiectul protectiei in ariile speciale de conservare cuprinse in fondurile cinegetice, fara respectarea prevederilor referitoare la vanatoare, din planurile de management ale ariilor protejate; j) urmarirea vanatului ranit pe alt fond cinegetic apartinand altui gestionar, fara acordul acestuia, ori trecerea pe un asemenea fond cu arma de vanatoare neinchisa in toc si in afara cailor de comunicatie; k) vanatoarea pe alt fond cinegetic decat cel pe care vanatorul este autorizat sa vaneze; l) vanarea in afara perioadelor legale de vanatoare la specia respectiva, conform anexei nr. 1 si prevederilor art. 36 sau aprobarii date pentru speciile din anexa nr. 2; m) vanatoarea la lumina farurilor sau a dispozitivelor de iluminare, prin utilizarea lor in timpul deplasarii, precum si prin fixarea vanatului in vederea tragerii prin metoda la panda si vanatoarea prin folosirea dispozitivelor prevazute la art. 39 alin. (1) lit. ad); n) vanarea mamiferelor si pasarilor cu mijloace neautorizate; o) utilizarea, indiferent de scop, a substantelor chimice care provoaca intoxicarea, sterilitatea sau moartea exemplarelor de fauna cinegetica; p) vanarea ursilor la nada sau la barlog; q) accesul in fondurile cinegetice sau practicarea vanatorii cu capcane neautorizate, pasari de prada si arcuri; r) accesul in fondurile cinegetice sau vanatoarea cu arbalete, arme la care percutia cartusului se realizeaza pe rama ori cu alte arme decat cele autorizate sau omologate, dupa caz, pentru vanatoare in Romania; s) practicarea vanatorii cu arma altfel decat tinuta in mana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.