Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barierele plutitoare nu reprezintă soluţia universală pentru colectarea deşeurilor de plastic din oceane (studiu)

ocean

Barierele plutitoare instalate pe mare pentru colectarea deşeurilor de plastic nu au decât o contribuţie minoră la obiectivul de curăţare a oceanelor lumii, sugerează un studiu internaţional recent, citat de agenţia DPA.

''Tehnologii precum cele propuse de proiectul Ocean Cleanup nu ne vor ajuta să rezolvăm problema plasticului'', a declarat Agostino Merico de la Centrul Leibniz pentru Studii Marine Tropicale, cu sediul în oraşul german Bremen, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Italia înregistrează o creștere alarmantă de cazuri COVID-19, ministrul Sănătății se declară optimist: 'Nu vom avea noi restricţii'

''Trebuie să regândim de urgenţă modul în care producem, consumăm şi aruncăm materialele plastice şi modul în care putem promova alternative sustenabile'', a spus Merico, coautor al studiului publicat în jurnalul Science of the Total Environment.

Mai multe iniţiative private, precum cea a organizaţiei olandeze Ocean Cleanup, elimină deşeuri din oceane cu ajutorul barierelor plutitoare. Dar, oricât de admirabile, acestea nu rezolvă problema mai amplă, susţin oamenii de ştiinţă.

Se estimează că 399.000 de tone de plastic plutesc la suprafaţa oceanelor, o cantitate care se aşteaptă să se dubleze până în 2052. Alte multe milioane de tone se află în ape mai adânci.

Aceasta este o ameninţare majoră pentru ecosistemele marine la nivel mondial. Peştii şi alte vieţuitoare marine ingerează plastic, adesea cu consecinţe fatale.

Citește și: OFICIAL - Marcel Ciolacu este președinte ales al PSD: echipa de conducere a noului lider

Când plasticul se descompune, substanţele toxice pot pătrunde în mediul marin şi în cele din urmă ajung să fie absorbite de oameni.

Prin realizarea unor modele asupra efectelor a două sute de bariere plutitoare care colectează plastic pe o perioadă de 130 de ani, autorii studiului au descoperit că aceste dispozitive ar putea elimina puţin peste 5% din totalul estimat la nivel mondial.

''Având în vedere cantităţile uriaşe de deşeuri de plastic care poluează continuu oceanele, aceasta este o contribuţie destul de mică'', a declarat un alt coautor al studiului, Soenke Hohn, de la acelaşi centru.

Oamenii de ştiinţă îşi fac de asemenea griji că astfel de eforturi de colectare vor fi considerate o justificare pentru poluarea suplimentară şi ridică semne de întrebare în legătură cu drumul deşeurilor odată ce sunt eliminate din mare.

''Există o singură soluţie: trebuie să încetăm să producem materiale plastice şi să promovăm soluţii alternative, mai durabile, precum utilizarea materialelor biodegradabile", a subliniat Merico.

La acest studiu au participat de asemenea cercetători de la Universitatea Jacobs, Institutul Leibniz pentru Studii Zoologice din Berlin, Universitatea Exeter din Marea Britanie şi de la organizaţia Making Oceans Plastic Free.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.