Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat ungur despre o jurnalistă maghiară din România: Dacă maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns

captura youtube
Barna Bartha

Barna Bartha, un politician extremist din Ungaria, aflat în vizită în România, la Sfântu Gheorghe, a lansat ameninţări la adresa jurnalistei Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş, și a făcut afirmații xenofobe la adresa altor etnii.

Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră din Ungaria, a numit-o pe jurnalista angajată a postului național de radio „ticăloasă“ și a adăugat că oameni ca ea ar trebui „spânzurați“ și eliminați astfel din cadrul comunității maghiare, potrivit Radio România Actualități.

Radio Târgu Mureș este post regional al Societății Române de Radiodifuziune și emite incuisv în limba maghiară.

Partidul extremist nu-și asumă nicio responsabilitate

Afirmațiile ar fi fost făcute într-o discuție care a avut loc la Sfântu Gheorghe și au fost înregistrate audio de un jurnalist aflat la fața locului.

„Sau poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”, ar fi declarat Bartha, potrivit Telex.hu, citat de G4media.

Barta ar mai fi spus că, chiar dacă Ceaușescu ar fi trăit de două ori mai mult, nu ar fi putut face atâta rău poporului secuiesc ca „RTL Klub și gașca lui”, dar acum include și Duna TV în această categorie. El ar fi adăugat că ”naivii și purii secui au vrut cuvântul maghiar” și „atunci a apărut Televiziunea Maghiară cu mizeria ei, cu programele și mizeriile ei distructive, distructive, inventate tocmai de evrei”.

Contactați de Telex.hu, reprezentanții partidului Patria Noastră au spus că vor investiga cazul, dar că afirmațiile politicianului ungur nu reprezintă o infracțiune și că partidul nu-și asumă nicio responsabilitate.

Discuțiile s-ar fi purtat în sala unei biserici

Din informațiile de până acum, discuția ar fi avut loc în sala Bisericii Unitariene din Sfântul Gheorghe, la aceasta fiind prezente șase persoane. În cadrul aceleiași discuții, politicianul ar mai fi spus că „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”. Zita Ágnes Péterfi, pastorul parohiei unitariene din Sfântu Gheorghe, a declarat pentru Transtelex că nu a știut în ce scop va fi folosită sala și că „se distanțează complet de declarația făcută acolo”.

Jurnalista amenințată, Boróka Parászka, a spus că partidul al cărui reprezentant este Barna Bartha nu are niciun mesaj politic pentru transilvăneni sau secui, ci doar de un eveniment care să atragă atenția. „Eu sunt iepurele în această cursă de ogar, dar nu aveam nicio intenție să alerg. Eu nu aș lua în serios această poveste, nici nu m-aș deranja cu ea, dar cert este că în acest caz nu persoana mea este importantă, ci faptul că Mi Hazánk (partidul Patria Noastră, n.r.), a atacat un jurnalist de la canalul în limba maghiară al presei publice românești. De acum înainte, acesta este un atac împotriva presei și a serviciului public, care trebuie luat în serios”, a spus Boróka Parászka.

Poliția s-a autosesizat

Potrivit unui comunicat emis vineri de conducerea Societății Române de Radiodifuziune, amenințările xenofobe împotriva unui jurnalist maghiar al SRR și altor două etnii făcute de un politician ungar reprezintă un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației și sunt inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă.

„O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome și a comunității evreiești, este menţionat și numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societății Române de Radiodifuziune. Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare. Luptând pentru echidistanță, imparțialitate și informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii și libertății jurnalistice, precum și în calitate de sursă credibilă și relevantă de știri, Societatea Română de Radiodifuziune dorește să condamne ferm și să descurajeze atitudinile părtinitoare și extremiste și continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului și a valorilor descrise în Constituția României”, se mai arată în comunicatul SRR.

Tot vineri Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş a anunţat că s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor atribuite unui reprezentant al formaţiunii ungare Patria Noastră, referitoare la "spânzurarea" unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureş. "În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului", a arătat IPJ Mureş, într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.