Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barna, Cioloș și Iohannis îl pun pe Orban între ciocan și nicovală: situație delicată pentru liderul PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban

În jocul politic făcut pentru nașterea unei coaliții de guvernare se trage din toate direcțiile, iar în acest moment liderul PNL, Ludovic Orban, pare să fi fost prins în corzi de către Dan Barna, Dacian Cioloș, dar și de către Klaus Iohannis.

Citește și: Jocul majorităţilor în Parlament: Combinaţiile în care ar putea guverna PNL sau PSD/ Modificarea Constituţiei, doar cu voia PSD

Dan Barna a anunțat că renunță la șefia Camerei Deputaților în favoarea unui alt coleg din USR, dar în schimb i-a propus lui Orban să fie vicepremieri toți cei trei lideri ai partidului de guvernământ. Pentru Ludovic Orban este foarte greu de acceptat din două motive: ar însemna să renunțe la șefia Camerei Deputaților și apoi să devină vicepremier, asta la scurt timp după ce a demisionat din funcția de vicepremier. De asemenea, din punct de vedere politic, Orban este liderul unui partid care are un scor mai mare decât USR-PLUS și UDMR la un loc.

”Încercăm o nouă soluţie, încercăm o nouă deschidere şi propunem o altă candidatură la conducerea Camerei Deputaţilor. Considerăm în continuare că echilibrul acestei coaliţii trebuie să existe. Pe cale de consecinţă, o să-l propunem pe liderul de grup al parlamentarilor USR PLUS, Cătălin Drulă, un coleg cu experienţă semnificativă (...) Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă viitorul României, a declarat, marţi, Dan Barna.

De asemenea, Dacian Cioloș nu l-a menționat direct pe Ludovic Orban, însă a transmis o săgeată către cei care se cramponează de funcții.

”USR PLUS a cerut de la început ca aceste negocieri să se facă cu angajamente serioase pentru a așeza coaliția în postura de a putea guverna credibil patru ani. România a trecut în ultimii 30 de ani prin destrămări de coaliții cauzate de trădări sau traseism, care au denaturat voința cetățenilor la vot și acest lucru nu mai trebuie să se repete. Acum facem altfel. Punem pe primul plan guvernarea și reformele, nu oamenii care cer funcții pentru ei și găștile lor politice.
Anunțul făcut de către Dan Barna astăzi arată că noi suntem gata să oferim soluții, nu să ne cramponăm de functii.”, scrie Dacian Cioloș.
La jocul acesta participă și Klaus Iohannis, cel care l-a chemat singur pe Ludovic Orban la Cotroceni. În contextul în care Orban pare să fie obstacolul în formarea Guvernului și a coaliției de guvernare, această chemare la Cotroceni pare a fi mai degrabă o sesiune de ”terapie de convingere”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.