Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Barna, gafe în serie în cadrul audierilor din Parlament: 'SUA și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de pe estul Europei'

Facebook
Dan Barna

Dan Barna, propus pentru Ministerul Afacerilor Externe în guvernul USR-Cioloș, a făcut o declarație controversată în timpul audierii din comisia de specialitate a Parlamentului, unde a acuzat SUA că și-ar fi luat mâna în mod formal de pe Europa de Est. A cerut o prezență mai puternică a NATO în Asia, în ciuda faptului că Turcia membru vechi al NATO și a introdus fără nici o bază România în formatul 5 plus 2 - Formatul de soluționare a conflictului din Transnistria.

„Vreau să iau câteva elemente punctuale. Relația cu Statele Unite – da, relația cu Statele Unite este unul din cei trei piloni, exact cu asta am început. Pentru că, dincolo de așezarea în pagină a programului, și în așezarea mea direcțiile strategice principale se regăsesc în ceea ce am spus deja, dar oportunitatea pe care noi o avem ca țară vine tocmai în contextul în care Statele Unite și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de pe estul Europei, mutându-și într-adevăr prioritățile în zona Pacifică, or în acest context oportunitatea pe care o avem vine tocmai din acest lucru în care americanii spun `fiți parteneri cu noi fiecare în zona voastră`, or aceasta este o poziționare firească pe care trebuie să o avem”, a spus Barna.

Fostul șef al USR a făcut praf și NATO. El a spus ca va cere o prezență mai pronunțată a NATO în Asia. Interesant este că Turcia este vechi membru al NATO și care deși are o mică bucată de teritoriu în Europa, este totuși o țară de pe continentul asiatic. Dacă s-a referit la implicare atunci și aici e o problemă deoarece NATO este o alianță cu caracter defensiv și deci euro-atlantică, iar toate implicările pe alte continente s-au făcut numai și numai în baza unui mandat ONU.

De o altă fină cunoaștere în ale diplomației a dovedit-o atunci când a vorbit de România și rezolvarea conflictului transnistrean. El a susținut că România face parte din Formatul „5+2”. de precizat că negocierile în formatul „5+2” se desfășoară cu participarea reprezentanților părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Întrebat despre stadiul negocierilor pentru aderarea României la OCDE... Dan Barna a răspuns total pe lângă - despre importanța OSCE...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.