Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu: șoc și groază în 2008. Ce învață Iohannis

presidency.ro
iohannis csat

Ultimul mare guvern de coaliție între partidele dominante, PSD și PDL, din 2008, a provocat o uriașă stupoare în societate.

Se zice că, doar cu o zi înainte de a anunța formula de guvernare și numele premierului, Traian Băsescu, pe atunci președinte, a chemat la o întâlnire cu ușile închise mai mulți jurnaliști de dreapta și personalități ale societății civile, mai apropiați de agenda Cotrocenilor.

Un participant la întâlnire relatează că stupoarea susținătorilor lui Băsescu a fost atât de mare, încât, după ce acesta și-a anunțat intenția, nimeni n-a mai vorbit nimic timp de două minute.

Negocierile pentru o formula de mare coaliție au început încă înainte de campania electorală. Ca și astăzi, PSD era principalul favorit, iar PNL -Tăriceanu un posibil aliat al social-democraților. PDL, partidul președintelui, singurul care i-ar fi putut sprijini programul politic, era outsider.

Jocul a fost la două capete. PDL a negociat și cu Geoană și cu Tăriceanu, în vreme ce Hrebenciuc, pe cealaltă parte, negocia cu Bogdan Olteanu o majoritate PSD-PNL.

Cum Tăriceanu a impus un criteriu maximal în negocieri (funcția de premier, deși PNL era al treilea partid), practic, s-a realizat o mare coaliție între PSD și PDL.

Iohannis este în 2016 în aceeași situație.

În mod normal, PSD va avea cel mai mare număr de parlamentari, urmat la mica distanță de liberali. Dacă ar da premierul PSD, Iohannis și-ar arunca în aer șansele de realegere în 2019. Dacă ar da premierul la PSD și ar lăsa PNL în Opoziție, ar risca să devină cel mai izolat președinte pe care l-a avut România, pe lângă pierderea șansei pentru un nou mandat.

Singura combinație care îl poate salva pe Iohannis este o mare coaliție PSD-PNL, cu premier neutru. Evident, Cioloș ar fi varianta cea mai sigură.

Spre deosebire de momentul 2008, când decizia s-a luat relativ repede după parlamentare, deși negocierile se făceau la ambele capete de ceva vreme, în 2016, Iohannis a avut grijă să securizeze formula PSD-PNL cu mai bine de un an înainte de alegeri. L-a îndepărtat pe Ponta de la conducerea PSD și l-a înlocuit cu un om șantajabil.

Citiți și: Oprea l-a luat pe Ponta în brațe și s-a detonat

Înlocuirea lui Ponta din fruntea guvernului a venit mai repede cu trei luni decât era prevăzut, prin nefericitul accident din clubul Colectiv. Iohannis a avut grijă să pună în funcție tehnocratul neutru care să continue guvernarea și după 2016. E vorba de Cioloș.

PNL și PSD sunt nevoite să întrețină iluzia adversități, inclusiv în campania electorală, pentru a nu-și demobiliza oștirile. În realitate, la vârful celor două partide deznodământul parlamentarelor este cunoscut. Din această cauză, ne așteptăm să vedem aceeași undă de șoc în rândul electoratului militant după alegeri, așa cum s-a întâmplat și în 2008 cu PDL și PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.