Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu, propunere BOMBĂ pentru ministrul Justiţiei privind Inspecţia Judiciară

Traian Basescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că printre propunerile de modificare a Legilor Justiţiei se regăsesc unele măsuri cu care este în profund dezacord. Spre exemplu, spune Băsescu, nu este de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei. Senatorul PMP şi-a motivat afirmaţia şi chiar i-a făcut în acest sens o propunere şoc ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Citeşte şi: Traian Băsescu, atacuri FĂRĂ PRECEDENT la adresa coaliţiei: 'Dragnea, un ANALFABET economic'

"Nu suntem de acord cu trecerea Inspectiei Judiciare pentru ca trebuie sa fie independenta. Ceea ce noi propunem e ca membrii Inspectiei Judiciare sa fie alesi de magistrati, cum se fac alegerile la CSM, sa aiba un mandat de 9 ani si sa fie institutie independenta in afara CSM si a Ministerul Justitiei. Sigur, aici viziunea noastra e ca un om care candideaza pentru functia de inspector la Inspectia Judiciara sa aiba cel putin 18 ani de activitate,incat la terminarea mandatului sa fie un om care iese la pensie. Asta ii va da independenta totala in deciziile pe care le va lua si de aceea sustinem ca ideea lui Tudorel Toader de a muta Inspectia Judiciara la Ministerul Justitiei este una proasta. Fac precizarea ca acest lucru nu poate fi justificat de ideea ca Parchetele actioneaza sub autoritatea Ministerului Justitiei, pentru ca Inspectia Judiciara vizeaza si judecatorii, care nu au legatura cu activitatea Ministerului Justitiei. De aceea Inspectia Judiciara trebuie sa fie in afara CSM si in afara Ministerului Justitiei, organism independent, ales pe 9 ani de magistrati, cu un numar ce va fi stabilit.", spune Traian Băsescu.

Mai mult, fostul preşedinte susţine că nu este de acord nici nu eliminarea preşedintelui din procesul de numire şi nici cu înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea judecătorilor în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Citeşte şi: Ionuţ Mişa, replică la protestele sindicaliştilor. Ce spune ministrul despre creşterea salariului brut

"Nu suntem de acord cu elim presedintelui din procesul de numire. Este adevarat ca dnul profesor Tudorel Tiader se mentioneaza in Constitutie ca Parchetele activeaza sub coordonarea...ca Parchetele lucreaza sub autoritatea ministerului Justitiei. Nu este justificata formularea pentru a fi eliminat presedintele pentru ca ministrul Justitiei isi manifesta autoritatea cand propune.

(...)

Un alt lucru cu care nu suntem de acord  - sa se infiinteze in Parchetul de pe langa ICCJ o sectie speciala care sa ii ancheteze pe procurori si judecatori. Nu sunteem de acord pentru ca ii aduci pe procurori si judecatori sub controlul ICCJ. Solutia pe care noi o vedem e ca IJ sa intocmeasca dosar de inspectie pe care il prezinta CSM, iar IJ trebuie sa aiba in interiorul ei propriul sistem de validare, incat atunci cand fac o propunere de sanctiune disciplinara, ea sa fie validata de CSM, iar daca e vb de sanctiune penala, se adreseaza direct ICCJ cu raportul concluzie al ICCJ.", a completat Traian Băsescu.

Citeşte şi: Deputat PSD, atac FĂRĂ PRECEDENT la adresa Laurei Codruţa Kovesi: 'Avem o impostoare la cârma DNA' .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.