Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu s-a crezut indispensabil fiindcă n-a înțeles jocul făcut de Occident

"Procurorul șef al DNA e o maimuță care face jocurile puterilor occidentale. Ambasadorul Statelor Unite e un iresponsabil care vrea să transforme România într-un Irak, Sirie sau Libie. Ponta a ieșit demn djn politică." Am făcut rezumatul declarațiilor lui Traian Băsescu de la B1.

Declarațiile de aseară ale lui Băsescu reprezintă cel mai de jos nivel posibil la care putea ajunge un fost șef de stat. Doar Iliescu și Constantinescu au mai ajuns atât de jos. Cu precizarea că de la Iliescu nu avea nimeni pretenții și că respectivul personaj nu s-a erijat vreodată în cavalerul democrației, occidentalismului și justiției.

Ieșirea lui Băsescu a fost absolut mizerabilă și a coborât ștafeta atât de jos încât următorul șef de stat, Iohannis în speță, va trebui să facă eforturi supraomenești să treacă pe sub ea.

Nu e de mirare că fostul președinte crede că Ponta a ieșit demn din politică. De pe fundul gropii cu rahat în care înoată Băsescu ceea ce a arătat Ponta în acești ani trece drept demnitate. Dovedit plagiator, urmărit penal și judecat pentru corupție, Ponta a plecat doar după ce a fost luat la șuturi de președintele partidului și după ce zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, înfuriați de aroganța și incompetența guvernanților în fața morții și după ce Ponta n-a reușit mai mult de câteva glumițe sinistre atunci când a trebuit să dea răspunsuri pentru moartea tânărului polițist și în fața tragediei din Colectiv a arătat la fel de mult interes și empatie ca la accidentul din Apuseni.

Pentru Băsescu e într-adevăr tragic. Dispar din scenă ultimii săi aliați politici, Ponta și Oprea, două din cele mai de succes invenții ale sale. Pe Ponta l-a susținut pentru șefia PSD în 2010 și l-a pus de două ori premier, l-a lăsat să se joace de-a mafia în familie cu Udrea și l-a visat moștenitorul său politic și președinte al României. Pe Oprea l-a inventat în 2009 împreună cu UNPR și l-a folosit pe post de membru în Comitetul Central al Mafiei sale personale. Tripleta care ar fi trebuit să conducă România după alegerile prezidențiale din 2014 s-a destrămat. Ponta, Oprea și Udrea au ieșit din politică și sunt pe cale de a intra în pușcărie.

De aici și ura viscerală a lui Băsescu pentru DNA, justiție în general, americani și celelalte puteri occidentale. Își dă seama că n-a înțeles jocul. Americanii și serviciile l-au folosit, s-au făcut că nu-i văd mafia, până când au simțit că nu se mai poate și că a venit momentul să-l arunce la gunoi și să-i aresteze mafia. S-a crezut lider, a crezut că americanii și serviciile pe el îl susțin și sunt gata să-i accepte mania grandorii și mafia personală. Era doar un instrument.

Nu mai departe de 2012 sau 2013 mulți îl considerau pe Băsescu indispensabil pentru orientarea pro-occidentală și anticorupție a României. Și el se considera la fel și credea că își poate permite orice prin Udrea, Cocoș, Bica și echipa. Ce o să facă Occidentul și justiția? O să se atingă de oamenii lui Băsescu riscând să-l doboare șj pe el, Garantul, unicul luptător și sprijin al anticorupției și euroatlantismului? La un moment dat însă mafia din jurul său a exagerat într-un asemenea hal încât Occidentul a decis că pierderile sunt mai mari decât câștigurile, că anticorupția de sub Băsescu e sufocatâ de corupția din jurul lui Băsescu și că euroatlantismul său declarat e prea puțin pentru a compensa riscurile geopoltice la care corupția din jurul său, inclusiv în relație cu rușii, expune România. În momentul în care l-au trecut pe linie moartă încă se credea indispensabil și, în consecință, intangibil. A fost convins că Occidentul îl susține pe el în primul rând și abia în al doilea rând lupta anticorupție.

Până la urmă s-a dovedit că Băsescu era indispensabil doar pentru mafia din jurul său. Pentru euroatlantism și anticorupție era toxic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.