Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BĂTAIE DE JOC la Sibiu, orașul lui Klaus Iohannis: Plămânul artificial împrumutat de clinica la care lucra fostul ministru al Sănătății e vechi și nefolositor

Facebook
plamani

Aparatul ECMO, cunoscut sub denumirea de „plămân artificial”, care a fost împrumutat de un spital privat din Sibiu, Spitalului Clinic Județean de Urgență, nu a fost folosit și va fi dat înapoi. Medicul șef al ATI spune că aparatul e de generație veche, iar consumabilele ajung după trei luni.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au transmis, pentru MEDIAFAX, punctul de vedere al medicului șef al Secției Clinice ATI, dr. Mihai Sava, referitor la plămânul artificial, pe care medicii din ATI nu îl folosesc, deși îl au la dispoziție, împrumutat de la un spital privat.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: ‘Ticăloși până la capăt!’

Potrivit SCJU, aparatul ECMO nu a fost folosit pentru că era de generație veche și ATI Sibiu nu are personal calificat pentru oxigenarea extracorporală. În plus, consumabilele pentru acest aparat vin cu termen de livrare de trei luni.

„Aparatul este de generație foarte veche (anul 2013) iar achiziționarea de materiale consumabile pentru acesta se poate face doar cu termen de livrare de 3 luni. Secția Clinică ATI a SCJU Sibiu nu dispune de personal calificat pentru derularea procedurii de oxigenare extracorporală a pacienților cu insuficiență respiratorie sau cardiacă iar calificarea acestora în centre specializate necesită un timp foarte îndelungat (câteva luni). În actualul context epidemiologic, secția nu dispune de personal excedentar care să urmeze aceste cursuri iar Clinica Polisano (n.r. unde lucra Victor Costache, fost ministru al Sănătății) nu poate detașa, pe perioada pandemiei, personal calificat pentru această procedură”, au transmis reprezentanții Spitalului.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Vin Sărbătorile și cred că ar trebui să fim foarte atenți. Întâlnirile să fie la nivel restrâns’

În plus, medicul șef ATI Sibiu spune că „studiile de specialitate au indicat că oxigenarea extracorporală la pacienții cu insuficiență respiratorie gravă secundară infecției cu Covid-19 nu aduce beneficii, mortalitatea fiind de aproape 100%”.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu transmit că după discuțiile cu reprezentații clinicii private și pentru a nu perturba activitatea acesteia, s-a decis ca, până la specializarea personalului Secției ATI în această procedură și până la achiziționarea consumabilelor necesare, aparatul să fie înapoiat.

Citește și: Vestea mult așteptată! Când vor ajunge primele doze de vaccin anti-COVID

Doi pacienți COVID-19 în stare gravă au fost duși, de la Sibiu la clinici din Germania, pe banii lor, deoarece nu li s-a putut asigura tratament cu aparat ECMO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.