Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pentru Chasiv Yar - Ultima fortăreață din Donbas și rolul său strategic (Analiză)

ceasiv iar

Războiul din Ucraina continuă iar cel mai fierbite punct este acum Chasiv Yar, punct strategic care ar deschide calea rușilor pentru cucerirea totală a Donbasului. O analiză publicată pe X punctază importața strategică a Chasiv Yar precum și posibile scenarii.

Ucrainenii au atacat pozițiile rusești la sud de Ivanivske (vezi pe hartă, marcate cu săgeți galbene), exploatând o vulnerabilitate din vârful de asalt rusesc și înaintând astfel aproximativ 500 de metri, punând în pericol planul foarte operațional al rușilor.

- În plus, cele trei poduri peste canalul marcat cu albastru la est de Chasiv Yar au fost detonate, ceea ce va câștiga timp prețios pentru apărarea AFU. În același timp, în Ucraina au sosit primele livrări de muniție de artilerie occidentală, alături de rachete interceptoare pentru sistemele Patriot, care ar putea genera interzicerea ca aeronavele rusești să arunce zeci de bombe FAB-500 (devastatoare) asupra pozițiilor defensive ucrainene.

Una peste alta, toată această serie de evenimente duce la o îmbunătățire a situației de pe teren, chiar dacă nu vorbim de stabilizare. O altă veste bună este că Chasiv Yar NU va cădea până pe 9 mai, iar dacă deciziile comandanților ucraineni sunt înțelepte și rușii fac greșeli tactice, ceea ce simt că sunt pe cale să le facă, sper că Chasiv Yar va rezista de la câteva săptămâni până la câteva luni bune, în funcție și de ceea ce fac rușii pe axa Kypiansk și Pokrovsk.

Importanța lui Chasiv Yar

Este practic ultima cetate cu avantaj geografic (altitudine și canal de apă la est de oraș) care poate rezista (chiar dacă cu pierderi mari și de la ucraineni) și de a cărei rezistență depinde un obiectiv strategic pentru Rusia: cucerirea Donbasului.

Un astfel de scenariu, în care Donbasul ar cădea ca urmare a căderii lui Chasiv Yar, care ar duce la o creștere a moralului rusesc, cu un efect invers proporțional asupra moralului ucrainean, ar putea duce la prăbușirea apărării din jurul Kostyantinivka și astfel să creeze o cale mult mai ușoară pentru concentrațiile rusești pentru a pregăti asaltul final asupra Kramatorsk și Sloviansk, orașele cheie pentru cucerirea Donbasului.

Mai mult, un astfel de scenariu ar putea duce la o cerere rusă de pace. Pe fundalul unei populații occidentale obosite de război și al tensiunilor politice interne ale fiecărui stat european din cauza alegerilor, nu aș vedea imposibil ca Occidentul însuși să exercite presiuni asupra Kievului pentru a accepta o pace nedreaptă, nedreaptă, dezarmantă moral, ceea ce ar duce în continuare la tumult social în interiorul Ucrainei care ar putea fi speculat de Rusia.

Astfel, Bătălia pentru Chasiv Yar este o piesă esențială, aproape crucială, într-un potențial domino pe care cu siguranță niciunul dintre noi nu și-l dorim.

Image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.