Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pentru estul Ucrainei: Forțele ruse se îndreaptă spre Lysychansk

Lysychansk

Forțele rusești și separatiștii susținuți de Moscova au declarat că se îndreaptă spre Lysychansk, ultimul oraș important încă deținut de trupele ucrainene în estul provinciei Luhansk, relatează Reuters, conform Mediafax.

Orașul geamăn al lui Lysychansk, Sievierodonetsk, a căzut sâmbătă. Duminică, un oficial separatist a declarat că forțele Moscovei au intrat în Lysychansk din cinci direcții și îi izolează pe apărătorii ucraineni. Reuters nu a putut confirma raportul.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele ruse folosesc artileria pentru a încerca să taie Lysychansk dinspre sud, dar nu a menționat că separatiștii au intrat în oraș.

Rachete rusești au lovit duminică un bloc de apartamente și în apropierea unei grădinițe din Kiev, în timp ce liderii mondiali s-au reunit în Germania pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Viceprimarul Mykola Povoroznyk a declarat că o persoană a fost ucisă și șase rănite în primul atac rusesc asupra capitalei în ultimele săptămâni.

În discursul său de seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o fetiță de șapte ani rănită a fost scoasă din dărâmăturile unui bloc de apartamente cu nouă etaje. Tatăl fetiței a fost ucis în atac, a spus el.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că atacul a fost efectuat cu patru până la șase rachete cu rază lungă de acțiune, lansate de la peste 1.000 km distanță, din sudul Rusiei.

Președintele american Joe Biden a calificat loviturile drept acte de "barbarie", în timp ce liderii din Grupul celor șapte națiuni s-au reunit pentru un summit în Germania. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

Marea Britanie, Canada, Japonia și Statele Unite au propus o interdicție asupra importurilor de aur din Rusia, vizând rușii bogați care au cumpărat lingouri pentru a reduce impactul financiar al sancțiunilor occidentale.

Liderii reuniți în Alpii bavarezi sunt așteptați să discute, de asemenea, despre o posibilă plafonare a prețului la petrolul rusesc și despre eforturile de a aborda creșterea prețurilor mondiale la alimente și energie.

Statele Unite vor anunța probabil în această săptămână achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, a declarat duminică pentru Reuters o sursă anonimă.

Rachetele rusești au lovit duminică și orașul central Cherkasy, care până acum fusese în mare parte neatins de bombardamente, potrivit autorităților care au declarat că o persoană a fost ucisă și alte cinci rănite.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat că atacul a lovit, de asemenea, un pod strategic care face legătura între vestul Ucrainei și câmpurile de luptă din est.

"Ei încearcă să limiteze transferul rezervelor noastre și al armelor occidentale către est", a declarat el pentru Reuters.

Duminică, Rusia s-a apropiat de intrarea în incapacitate de plată, pe fondul puținelor semne că investitorii care dețin obligațiunile sale internaționale au primit plata, anunțând ceea ce ar fi prima incapacitate de plată a națiunii din ultimele decenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.