Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Bătălia pentru Bakhmut' ar putea să fie cea mai brutală luptă din Ucraina de până acum (analiză)

M. C.
bakhmut

Campania militară pentru orașul ucrainean Bakhmut se anunță a fi cea mai brutală luptă de până acum!

  • Fotografiile de front postate în această săptămână de guvernul ucrainean și de alte părți au arătat soldați ghemuiți într-un peisaj sumbru, carbonizat, care amintește de câmpurile de exterminare din Primul Război Mondial văzute în întreaga Europă, în timp ce fostul oraș de 70.000 de locuitori a fost redus la ruine sub un baraj constant de focuri de artilerie rusească.

În timp ce iarna se apropie de Europa de Est, forțele ucrainene și-au făcut casă în tranșee noroioase sculptate într-un teren sterp de copaci cheliți și cioburi. Imaginile video din oraș arată o comunitate în ruină, cu străzile pline de noroi și moloz pe fundalul clădirilor arse și al ferestrelor sparte, relatează publicația Newsweek într-o analiză. Iar în tranșeele propriu-zise, soldații rămân în condiții înghesuite și mizerabile, fotografiile Ministerului ucrainean al Apărării înfățișând infanteriști care se târăsc prin centimetri de apă în condiții meteorologice din ce în ce mai ostile. Bătălia pentru Bakhmut a rămas un joc de metri, dacă nu de centimetri, ambele tabere fiind incapabile să se deplaseze contra riscului unei morți aproape sigure din cauza lipsei de acoperire, arată analiza citată.

"Arată foarte asemănător cu modul în care s-au petrecut lucrurile în Primul Război Mondial", a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului reporterilor la începutul acestei săptămâni. "Și astfel, aveți aceste două părți care se confruntă și încearcă, știți, să se lovească reciproc cu artileria, să folosească artileria pentru a le oferi o oportunitate de a muta oamenii în față, dar apoi, odată ce ajung în acel loc, cealaltă parte încearcă să facă același lucru", a adăugat oficialul.

Forțele rusești au început să obțină unele câștiguri în ultimele săptămâni, după luni de atacuri consistente asupra liniei frontului ucrainean din Bakhmut. Armata rusă a continuat să trimită întăriri în încercarea de a cuceri orașul după o serie de înfrângeri militare în regiuni disputate precum Herson, care a fost eliberat de forțele ucrainene la începutul acestei luni.

Cu toate acestea, unii speculează că rușii își supraestimează progresul în cucerirea orașului din dorința de a-și recăpăta calmul pe fondul unor rapoarte răspândite despre moralul șubrezit al soldaților de pe linia frontului.

Bakhmut în sine are o valoare strategică redusă, dincolo de funcția sa de nod rutier și feroviar, potrivit unor articole de presă, iar publicația britanică The Guardian a afirmat într-un articol recent că eforturile întinerite ale Grupului Wagner - un grup de mercenari ruși care include în rândurile sale criminali grațiați și alții - nu reprezintă nimic mai mult decât un efort de vanitate.

Dar este, de asemenea, un motiv de mândrie pentru Ucraina, au declarat oficiali militari americani într-o ședință de informare la Pentagon la începutul acestei săptămâni, menționând că rușii nu au reușit până acum să avanseze dincolo de oraș din 2014, de la începutul conflictului dintre cele două națiuni.

"Cred că există o mare mândrie ucraineană asociată cu acest lucru, pe lângă relevanța tactică", a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului pentru reporteri.

Un raport de marți al Institutului pentru Studiul Războiului a declarat că, deși unele surse rusești au afirmat că au străpuns apărarea ucraineană, imaginile din satelit au arătat doar progrese marginale în oraș, în timp ce forțele rusești degradate din jurul orașului sunt "puțin probabil" să plaseze Bakhmut sub amenințarea iminentă a încercuirii.

Newsweek a contactat Ministerul rus de Externe pentru o reacție, dar până la această oră nu a primit un răspuns.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.