Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bateria THAAD din Coreea de Sud a fost echipată cu noi rachete interceptoare

Romania Libera
racheta armament

Sistemul american de apărare antirachetă THAAD din Coreea de Sud a fost echipat vineri cu noi rachete interceptoare, în cadrul unei operaţiuni neanunţate desfăşurate în cursul nopţii, pentru a minimiza fricţiunile cu localnicii care se opun prezenţei americane, relatează Yonhap, potrivit Agerpres.

La facilitatea THAAD din oraşul Seongju (centru) au fost aduse de asemenea echipamente generatoare de electricitate şi alte echipamente menite să îmbunătăţească traiul militarilor desfăşuraţi la bază, a precizat Ministerul sud-coreean al Apărării.

Operaţiunea de transport al echipamentelor la baza din Seongju s-a desfăşurat la sol, între orele 10 p.m. joi şi 6 a.m. vineri, potrivit oficialilor citaţi.

Localnicii se opun staţionării rachetelor în oraş, invocând preocupări legate de mediu şi altele, iar de-a lungul timpului au avut loc mai multe ciocniri violente între poliţie şi protestatari care încercau să blocheze livrarea de noi echipamente la baza americană, ceea ce a determinat armata SUA să folosească transportul aerian. De această dată însă transportul a trebuit să se facă la sol, echipamentele fiind prea grele pentru a fi aduse pe calea aerului.

Operaţiunea nu a trecut neobservată nici de această dată şi câteva zeci de locuitori şi militanţi au organizat un miting de protest nocturn, intrând în conflict cu forţele de ordine care au încercat să disperseze reuniunea. Cinci persoane au fost rănite şi au fost transportate la spitale din apropiere, a indicat o asociaţie civică.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Un responsabil din Ministerul sud-coreean al Apărării a menţionat că au avut loc în prealabil consultări cu localnicii, dar nu s-a reuşit să se obţină acordul acestora pentru transport.

Responsabilul sud-coreean a adăugat că noile rachete, al căror număr nu a fost precizat, vin să le înlocuiască pe cele retrase de la bază.

Bateria THAAD din Seongju a devenit operaţională în 2017 şi desfăşurarea sa a fost o chestiune extrem de sensibilă pentru Coreea de Sud, China luând contramăsuri în plan economic, în opoziţie la găzduirea de către Coreea de Sud a sistemului antirachetă american.

Un alt oficial din Ministerul sud-coreean al Apărării a subliniat că înaintea operaţiunii de noaptea trecută Seulul a dat explicaţii "complete" Beijingului legat de această chestiune şi a "cerut înţelegere".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.