Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu va deveni printre cele mai mari centre NATO din Europa de Est

Inquam Photos / Octav Ganea
tancuri US Army Kogalniceanu

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu va deveni una dintre cele mai mari baze NATO din Europa de Est, potrivit stirileprotv.ro.

În zonă ar trebui să apară un nou oraș, unde sunt așteptați 10.000 de militari care vor dubla actuala populație a localității.

Aproape 13 miliarde de lei ar trebui investiți în următorii 20 de ani în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ. Proiectul a fost aprobat în ultima ședință a guvernului Dăncilă și va fi realizat cu bani de la buget.

Acesta este perimetrul pe care îl ocupă în prezent baza militară americană, lângă aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Dacă proiectul aprobat de guvern va deveni realitate, practic aici se vor ridica tot felul de construcții cu o suprafață desfășurată de 30 de hectare, dar și drumuri și platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare.

În plus, se va construi o nouă pistă care va fi exclusiv militară. Totul în valoare de 12,7 miliarde de lei.

Ciolacu a votat cu speranța unei Românii mult mai bune: 'Îmi doresc din tot sufletul să vină cât mai mulți români la vot'. Ce spune despre votul din Diaspora

Experții sunt de părere că la Mihail Kogălniceanu va apărea o copie a unității Ramsmtein din Germania, cea mai mare bază militară nord americană și NATO în afara granițelor SUA.

Noua bază va adăposti aproape 10.000 de militari americani, care vor fi însoțiți de familiile lor.

Anca Belu, primar comuna Mihail Kogălniceanu: „Va fi un mic orășel efectiv. Vor veni aproximativ 10.000, deci ne vom dubla populația cu încă 10.000. Va fi un cartier, se vor construi case cu toate utilitățile, cu spații locative comerciale, medicale, o suprafață destul de mare, care se va lua din extravilan o parte și din intravilan.”

Mihaela Stan, inspector primăria Mihail Kogălniceanu: „Prețurile care variază la noi în comună la vânzările care se fac pe legea 17 variază de la 5.000 la 6, 7, 8.000 de euro. Dacă terenurile sunt aproape de șosele, prețurile sunt aproape de 8.000. ”

Baza Mihail Kogălniceanu adăpostește acum câteva sute de militari americani și piloți NATO implicați în misiunea de poliție aeriană deasupra Mării Negre.

Aici lucrează deja sute de angajați civili români în special în zona administrativă, iar localnicii speră că viața lor se va schimba în bine în următorii ani.

Ciolacu a votat cu speranța unei Românii mult mai bune: 'Îmi doresc din tot sufletul să vină cât mai mulți români la vot'. Ce spune despre votul din Diaspora

Femeie: „Ar trebui să fie de bine. Ar duce la dezvoltarea economică.

Analiștii susțin că demararea acestui proiect ar fi o mutare geostrategică importantă în contextul actual de securitate.

Cristian Pîrvulescu: „Transmite un semnal către aliați pe deoparte și către adversari, pe de altă parte și un semnal transmis Rusiei. Avantajele par să fie în momentul în care discutăm mult mai importante decât dezavantajele, avantaje care nu sunt doar geostrategice, ci pot să fie economice, pot să fie societale.”

Dan Dungaciu: „Cine își imaginează că lucrurile acestea sunt gratis sau că securitatea este ieftină, se înșeală. În această regiune, securitatea este scumpă și este din ce în ce mai scumpă în relație cu partenerul american, extrem de pragmatic: te ajut dacă mă ajuți, te ajut dacă îmi poți demonstra că ești un partener pe care mă pot baza inclusiv finaniciar.”

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu a fost folosită pentru prima dată de trupele americane în 2003, când a fost transformată în pod aerian spre și dinspre Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.