Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baze militare americane din Irak au fost atacate cu rachete

cdnph.upi.com
rachete

Rachete au vizat baze americane sau întreprinderi în care se află americani, pe întregul teritoriu irakian, în cinci rânduri, în mai puţin de o săptămână, au anunţat oficiali, pe fondul unor tensiuni între Washington şi Teheran, cei doi mari aliaţi ai Bagdadului, relatează AFP.

Aceste tiruri, înregistrate de vineri, nu au fost revendicate încă, însă Bagdadul îşi exprimă de mai multe săptămâni temeri cu privire la faptul că tensiuni între Iran şi Statele Unite în regiunea Golfului Persic ar putea să degenereze pe teritoriul irakian, informează news.ro.

Citește și: A ieșit la iveală! Cât de sănătoase sunt roșiile din „Programul Tomata“

Un eventual conflict, afirmă observatori, nu este de îndepărtat, într-o ţară în care majoritatea liderilor politici sau a grupărilor armate se acuză reciproc de loialitate faţă de diverse capitale, între care Teheranul, Ankara, Riadul şi Washingtonul.

Miercuri, ”o rachetă de tip Katiuşa a fost trasă asupra unei companii de foraj irakiană, în sectorul Bourjessiya, în apropiere de Basrah, şi a rănit trei persoane, potrivit unui prim bilanţ”, a anunţat într-un comunicat Comandamentul Militar irakian.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis propune modificarea legii electorale:Autorităţile trebuie să ia măsurile necesare

Un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului, Assem Jihad, a declarat pentru AFP că cei trei răniţi sunt toţi irakieni.

Bourjessya este un complex în care au sedii diverse companii petroliere, locale şi străine, între care şi gigantul american Exxon Mobil.

Citește și: Eugen Teodorovici îi dă prima sarcina noul preşedinte al ANAF! Ce va avea de făcut Mirela Călugăreanu

Cei 83 de angajaţi expatriaţi ai grupului american s-au întors de mai puţin de trei săptămâni la posturi, în instalaţia petrolieră din provincia Basrah, situată la frontiera cu Iranul.

Ei s-au retras la jumătatea lui mai, după ce Washingtonul şi-a rechemat diplomaţii neesenţiali de la Ambasada Statelor Unite la Bagdad şi de la Consulatul de la Erbil (nord).

Citește și: Vești importante pentru toți pensionarii! Ce se va întâmpla de la 1 septembrie

Bourjessiya se află la câţiva kilometri de puţuri şi alte instalaţii petroliere, iar incidentul ”nu a avut vreun impact asupra producţiei”, a dat asigurări Assem Jihad.

Cu doar câteva ore mai înainte, Comandamentul Militar anunţa că o ”rachetă (de tip) Katiuşa s-a abătut asupra Comandamentului Operaţiunilor din provincia Ninive”, la Mosul, în nord-vestul ţării, unde, potrivit unor surse locale, sunt desfăşurate trupe americane.

Citește și: Lovitură pentru Paraziții! Ce despăgubiri vor polițiștii pentru piesa ’Antimiliție’

Comandamentul militar de la Ninive a precizat că această rachetă era de ”fabricaţie locală”.

Luni seara, Comandamentul Militar irakian a anunţat că ”trei rachete (de tip) Katiuşa au fost trase asupra bazei militare de la Taji”, unde se află trupe străine, în principal americane, dar şi irakiene.

Citește și: A ieșit la iveală! Cât de sănătoase sunt roșiile din „Programul Tomata“ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.