Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BBC lansează un apel către ONU pentru protecţia jurnaliştilor săi din Iran şi a familiilor acestora

bbc

BBC a lansat un apel către ONU pentru ca organizaţia mondială să protejeze drepturile jurnaliştilor săi din Iran şi familiile acestora, grupul audiovizual public britanic denunţând "hărţuirea" autorităţilor locale, transmite AFP, conform agerpres.ro

"BBC a luat iniţiativa fără precedent de a face apel la Naţiunile Unite pentru că tentativele noastre de a convinge autorităţile iraniene să înceteze hărţuirea au fost total ignorate", a explicat directorul general al BBC, Ton Hall, într-un comunicat. 

Potrivit BBC, serviciul său în limba persană este ţinta Teheranului de la lansarea sa în 2009, an de alegeri prezidenţiale, când Teheranul a acuzat puterile străine de amestec în procesul său electoral. 

Rude ale membrilor echipei au fost "arestate arbitrar şi reţinute", le-au fost confiscate paşapoartele şi impuse interdicţii de călătorie, în timp ce jurnaliştii erau supravegheaţi sau vizaţi de false acuzaţii, a adăugat sursa citată. 

În 2017, autorităţile iraniene au deschis o anchetă pentru "conspiraţie contra securităţii naţionale". Cu aceeaşi ocazie, ele au îngheţat bunurile membrilor personalului. 

"În cursul ultimilor nouă ani, pedepsirea colectivă a jurnaliştilor BBC Persian Service şi a familillor lor s-a înrăutăţit", a subliniat Tony Hall. "Cerem acum comunităţii naţiunilor ONU să susţină BBC şi respectarea dreptului la libertatea de exprimare", a adăugat el. 

În octombrie 2017, reprezentantul ONU pentru promovarea şi protecţia dreptului la libertatea de opinie şi de exprimare, David Kaye, a cerut Iranului să oprească "hărţuirea" angajaţilor serviciului în limba persană. 

El a intervenit urmare unei plângeri urgente transmise de BBC, lui şi Asmei Jahangir, raportoarea specială a Naţiunilor Unite pentru drepturile omului în Iran. 

"În această săptămână, pentru prima dată, jurnaliştii BBC se vor exprima în cadrul sesiunii Consiliului pentru Drepturile Omului pentru a cere statelor membre să acţioneze (...) şi să le garanteze posibilitatea de a-şi face în mod liber munca de jurnalist", a explicat grupul audiovizual. 

Reprezentanţii BBC vor lua cuvântul miercuri în numele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ). 

Grupul a programat şi alte evenimente în marja celei de-a 37-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului, de la Geneva, printre care o conferinţă de presă luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.