Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BBC, material EXPLOZIV despre problema reciclării în România: Jumătate din gunoi provine din străinătate

gunoaie deseuri

Jumătate din gunoiul reciclat în România, în condiţiile în care ţara este „congestionată” de deşeuri, provine din import, se arată într-un material realizat de BBC, conform news.ro.

„De ce o ţară care este deja congestionată de gunoi ar importa şi mai mult?”. Răspunsul oferit de Constantin Damov, CEO al Green Group, a fost că 50% din capacitatea firmei este asigurată de material local şi 50% din material provenit din Europa şi că, dacă nu ar importa, „ar trebui să închidem jumătate din companie”.

O problemă ridicată de jurnalistul Nick Thorpe este aceea a selectării gunoiului, care, cel puţin în Bucureşti, nu există. „Oamenii aruncă totul în acelaşi coş, ceea ce îngreunează munca celor care colectează gunoiul”.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri îi pune în temă pe viitorii guvernanți: 'Am rămas restanţieri cu anumite chestiuni'

El a întrebat câţiva locuitori despre selectarea gunoiului. Unii fac acest lucru, dar doar la locul de muncă, „pentru că trebuie”, nu şi acasă. „Nimeni nu ne-a învăţat să facem asta”, a spus o femeie.

Legat de legislaţia care ar trebui să aducă reciclarea la nivelul standardelor europene, BBC notează că „a înrăutăţit lucrurile”. Firme private colectau gunoiul, îl sortau şi îl vindeau companiilor de reciclare. Acum, decizia aparţine consiliilor, însă acestora le lipsesc resursele.

Aproximativ 90% din deşeurile din România sfârşesc în gropile de gunoi, „oficiale şi neoficiale”. În ceea ce le priveşte pe cele neoficiale, aici gunoiul este adus de consiliile locale, de companii private şi de localnici. Thorpe a văzut un astfel de loc, o mlaştină care ar trebui să fie arie protejată.

Niciun reprezentant al Ministerului Mediului nu a comentat pe acest subiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.