Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE atrage atenția: Preţul caselor ar putea să se prăbuşească în zona euro odată cu creşterea dobânzilor

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Preţul locuinţelor din zona euro ar putea să se îndrepte spre o scădere "dezordonată" pe măsură ce ratele mari la creditele ipotecare fac inaccesibilă achiziţionarea unei locuinţe de către persoane fizice şi neatractivă pentru investitori, a apreciat miercuri Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Acesta este doar unul dintre multele riscuri evidenţiate de BCE în raportul său semestrial privind stabilitatea financiară, alături de creşterea costurilor de creditare şi încetinirea ritmului de creştere care afectează companiile şi gospodăriile, potrivit Agerpres.

Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a început să majoreze dobânda de politică monetară de la un minim istoric, în încercarea de a contracara o inflaţie ridicată, şi toate semnalele arată că BCE va continua să majoreze costul creditului şi în lunile următoare.

Însă impactul celei mai agresive campanii de majorare a dobânzilor din ultimele decenii abia începe să fie resimţit de piaţa imobiliară, care a înregistrat un adevărat boom în ultimul deceniu graţie creditului ieftin.

"Pe viitor, o scădere a preţurilor ar putea deveni dezordonată pe măsură ce majorarea dobânzilor pentru noile credite ipotecare compromite accesibilitate şi majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare, în special în ţările unde predomină creditele ipotecare cu dobândă variabilă", subliniază BCE.

Instituţia de la Frankfurt nu precizează care sunt aceste ţări însă datele BCE arată că Portugalia, Spania şi ţările baltice se numără printre cele unde proporţia creditelor ipotecare cu dobândă variabilă este cea mai mare.

BCE atras de asemenea un semnal de alarmă cu privire la regiunile unde investitorii instituţionali şi-au asumat poziţii mari pe piaţa imobiliară rezidenţială şi care ar putea suferi o lovitură serioasă în situaţia retragerii capitalului. Printre aceste zone se numără Berlinul, unele părţi din Germania de Vest şi unele capitale precum Paris, Madrid, Lisabona şi Dublin.

Pe de altă parte, BCE susţine că gospodăriile din zona euro beneficiază de o piaţă a muncii solide, ceea ce înseamnă că există mai puţini oameni care ar putea să înceteze să îşi mai plătească ratele la credite din cauza şomajului.

Cel mai raport al BCE privind stabilitatea financiară vine la scurt timp după falimentele bancare din SUA şi preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Crédit Suisse de către rivala UBS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.