DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Becul stins și la alergat! UE vrea să îi convingă pe europeni să facă mai mult sport

gabrielsolomon.ro
cursa alergare

Un sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică arată că 49 % dintre europeni fac mișcare. Probabilitatea de a face sport cu o anumită regularitate este cea mai ridicată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (54%).

Sondajul Eurobarometru arată că 38 % dintre europeni fac un sport sau practică o formă de activitate fizică cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce 17 % fac mișcare mai puțin de o dată pe săptămână. În prezent, până la 45 % dintre europeni nu fac niciodată sport și nu participă niciodată la activități fizice.

Deși situația este stabilă în comparație cu sondajul Eurobarometru din 2017, promovarea continuă a sportului și a activității fizice rămâne, în mod evident, foarte necesară. Sondajul arată, de asemenea, că, în timpul pandemiei de COVID-19, jumătate dintre europeni și-au redus nivelurile de activitate sau chiar au încetat complet mișcarea.

„Sportul în sine nu ne va rezolva problemele, însă, pe lângă beneficiile foarte evidente pentru sănătatea noastră, sportul are în același timp un potențial unic de a ne apropia și de a ne da sentimentul că aparținem unei comunități. Sportul joacă un rol important în construirea unor societăți bazate pe coeziune, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa în prezent. Am ajuns deja la milioane de oameni prin intermediul inițiativelor noastre, dar sondajul Eurobarometru de astăzi ne arată că trebuie să continuăm să găsim noi modalități de a-i motiva pe europeni să devină activi”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului de viață european.

„Din constatările pe care le prezentăm astăzi rezultă că este vital să ne continuăm și să ne intensificăm eforturile de a promova activitatea fizică, stilurile de viață sănătoase și valorile universale, de la egalitatea de gen la incluziune, prin sport. Deja am lansat câteva inițiative valoroase pentru a-i încuraja pe oameni să fie mai activi, iar Săptămâna europeană a sportului, care va începe la sfârșitul acestei săptămâni cu evenimente și acțiuni în fiecare colț al Europei, este una dintre ele. Prin colaborarea cu statele membre și cu parteneri din familia sportivă europeană, de la sportivi la antrenori și cluburi de masă, cu accent special asupra tinerilor în cadrul acestui An european al tineretului, vom utiliza din nou Săptămâna sportului pentru a-i încuraja pe toți europenii să se implice în activități fizice”, a spus Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Probabilitatea de a face sport cu o anumită regularitate este cea mai ridicată în rândul respondenților cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (54 %). Această proporție scade cu vârsta, de la 42 % în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani la 32 % în grupa de vârstă 40-54 de ani și la 21 % în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.

În general, sondajul Eurobarometru arată că respondenții care desfășoară în mod regulat activități fizice în scop recreativ sau fără legătură cu sportul nu formează o majoritate în niciun stat membru al UE.

Din răspunsurile participanților rezultă că ceea ce îi împiedică să fie activi este lipsa de timp, urmată de lipsa de motivație, sau pur și simplu absența interesului pentru sport. Ca răspuns, campania HealthyLifeStyle4All a Comisiei va continua sensibilizarea cu privire la importanța unui stil de viață activ și sănătos la nivelul tuturor generațiilor și grupurilor sociale.

Sondajul arată că principalul motiv care îi determină pe oameni să fie activi este îmbunătățirea stării de sănătate, urmată de dorința de îmbunătățire a condiției fizice și de relaxare. Comisia promovează beneficiile sportului pentru bunăstarea fizică și mentală în fiecare an în cadrul Săptămânii europene a sportului. Jumătate dintre respondenți și-au exprimat, de asemenea, dorința de a face mișcare în aer liber, pe care Comisia o susține prin eforturile sale de sprijinire a sportului și activității fizice sustenabile, care protejează mediul. O nouă tendință, probabil încurajată de pandemia de COVID-19 și remarcată la aproximativ o treime dintre participanții la sondaj, este practicarea sportului la domiciliu.

Importanța eforturilor Comisiei Europene de a îmbunătăți egalitatea de gen în sport este puternic confirmată de rezultatele Eurobarometrului, având în vedere că există în continuare un decalaj de gen în favoarea bărbaților atunci când vine vorba despre practicarea cu regularitate a unei forme de mișcare. În acest context, este încurajator faptul că majoritatea respondenților din 25 de state membre ale UE declară că le place să urmărească în egală măsură atât competițiile masculine, cât și pe cele feminine.

Comisia lansează periodic un sondaj Eurobarometru special privind sportul – ultimele au fost în 2013 și 2017 – pentru a monitoriza tendințele în ceea ce privește participarea la activități sportive și fizice, inclusiv nivelurile de activitate fizică în UE-27, și prezintă informații cu privire la contextele în care oamenii fac mișcare. Prezentul Eurobarometru special privind sportul și activitatea fizică se bazează pe răspunsurile primite la aproximativ 20 de întrebări din partea a 26 580 de europeni din toate cele 27 de state membre. Sondajul ilustrează tendințele în ceea ce privește nivelurile de participare, obstacolele și preferințele în ceea ce privește practicarea sportului, ca bază pentru viitoarele politici. Rezultatele vor contribui la acțiunile Comisiei de promovare a sportului, a activității fizice benefice pentru sănătate și în general a unui stil de viață sănătos în Europa.

Planul de lucru al UE pentru sport (2021-2024), adoptat de Consiliu, a subliniat importanța datelor privind sportul și nivelurile de participare în UE. Noile constatări ale Eurobarometrului cu privire la tendințele de practicare a activității fizice și de participare la sporturi vor sprijini activitățile desfășurate la nivelul UE în legătură cu aspectele operaționale și strategice ale sportului. Totodată, sondajul pornește de la Eurobarometrele anterioare, oferind posibilitatea comparării în permanență a datelor și o bază bună pentru evoluția ulterioară a politicii în materie de sport la nivelul UE, în strânsă colaborare cu statele membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.