Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul a emis un "avertisment" la adresa unei nave militare americane în Marea Chinei de Sud

evz.ro
marea chinei de sud

China a afirmat vineri că a "emis un avertisment" la adresa unei nave americane în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, această navă provocând deja săptămâna aceasta mânia Beijingului când a traversat strâmtoarea Taiwan, relatează France Presse.

Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Halsey "a intrat ilegal în apele teritoriale ale Chinei în apropiere de insulele Xisha fără aprobarea guvernului chinez", a indicat Tian Junli, purtător de cuvânt al zonei Comandamentului sud al armatei chineze, utilizând denumirea chineză a arhipelagului Paracel.

Aceste insule sunt revendicate şi de Vietnam, iar suveranitatea chineză asupra lor nu este recunoscută la nivel internaţional.

Beijingul a "ordonat forţelor navale şi aeriene să urmărească şi să supravegheze nava, conform legilor şi reglementărilor, şi a emis un avertisment pentru a o face să părăsească" zona, a indicat Tian într-un comunicat.

"Acţiunile SUA încalcă în mod grav suveranitatea şi securitatea Chinei", a declarat acelaşi purtător de cuvânt.

Tian a acuzat Washingtonul că provoacă "riscuri în materie de securitate în Marea Chinei de Sud" şi că este "cel mai mare atacator" al păcii şi stabilităţii în regiune.

US Navy a specificat într-un comunicat că nava sa "a afirmat drepturile şi libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud în apropiere de insulele Paracel".

"USS Halsey şi-a continuat operaţiunile în Marea Chinei de Sud", notează marina americană, potrivit căreia "revendicările ilegale şi generalizate în Marea Chinei de Sud reprezintă o ameninţare gravă pentru libertate".

Beijingul revendică aproape integral Marea Chinei de Sud, o importantă rută comercială, ignorând decizia de arbitraj a Curţii de la Haga care nu i-a dat dreptate în 2016, patrulând în zonă cu sute de nave ale gărzii de coastă şi ale marinei sale.

Acelaşi distrugător american a traversat miercuri strâmtoarea Taiwan, o cale maritimă îngustă de 180 de kilometri situată între China continentală şi insula autonomă pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său.

USS Halsey a "procedat la o traversare de rutină în ape unde se aplică libertatea de navigaţie în marea liberă şi de survol în conformitate cu dreptul internaţional", a transmis US Navy.

"Niciun membru al comunităţii internaţionale nu ar trebui intimidat sau constrâns să-şi abandoneze drepturile şi libertăţile", mai afirmă marina americană.

Comandamentul militar pentru estul Chinei a reacţionat imediat, ordonând forţelor sale navale şi aeriene să "monitorizeze traversarea navei americane".

Incidente recurente au loc între China şi Filipine în Marea Chinei de Sud, generând temeri cu privire la un conflict mai larg care ar putea implica SUA, aliat al Filipinelor şi altor ţări din regiune, într-un moment în care China îşi sporeşte presiunea diplomatică şi militară în jurul Taiwanului, trimiţând frecvent avioane şi nave în apropierea insulei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.