Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul a răbufnit împotriva țărilor G7: acuză un amestec în 'afacerile interne ale Chinei'

China armata

China îi acuză marţi pe miniştrii de Externe G7, reuniţi în Japonia, de faptul că o „calomniază” şi o „murdăresc”, în urma unei „Declaraţii Comune” foarte critice cu privire la un număr de politici chineze, relatează AFP, informează News.ro.

„Reuniunea miniştrilor de externe G7 nu a ţinut cont deloc nici de poziţia solemnă a Chinei şi nici de faptele obiective”, a respins în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin. ”Ea (reuniunea G7) s-a amestecat în afacerile interne ale Chinei”, acuză Beijingul.

Context

Țările G 7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite - afişează un front unit împotriva Chinei, căreia i-a condamnat ”activităţile de militarizare” maritime, relatează AFP. De asemenea, ei denunţă în comunicatul final al reuniunii drept ”inacceptabile retorica nucleară iresponsabilă” a Rusiei şi ameninţarea Moscovei de a desfăşura armament nuclear în Belarus.

Statele membre G7  avertizează de asemenea Beijingul împotriva ambiţiilor sale militare la Marea Chinei de Sud şi îşi subliniază poziţia neschimbată cu privire la Taiwan, în pofida unor reacţii în urma unor declaraţii recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron pe această temă.

În urma unei vizite de stat în China, la începutul lui aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat presei că Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să fie prinsă în ”crize care nu sunt ale sale”, referindu-se la Taiwan, iritându-i pe unii aliaţi ai Franţei, înaintea reuniunii de la Karuizawa.

”Nu există o schimbare în poziţiile de bază ale membrilor G7 cu privire la Taiwan”, asigură miniştrii de Externe ai G7 în acest comunicat comun, în care apreciază drept ”indispensabilă” menţinerea păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan.

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna şi omologii săi au depus eforturi, în cele două zile de discuţii în Japonia, să-şi minimizeze divergenţele.

”Declaraţia comună” a şefilor diplomaţiilor din G7 adoptă un limbaj ferm împotriva Beijingului.

Ei evocă în acest text ”îngrijorări” ale G7 cu privire la ”expansiunea continuă şi accelerată a arsenalului nuclear al Chinei”, pe care o îndeamnă la ”stabilitate printr-o transparenţă mai mare” asupra armamentului său nuclear.

Fără să citeze China, ei se angajează în această ”Declaraţie Comună” să-şi consolideze cooperare împotriva ”coerciţiei economice”, care constă în restrângerea comerţului sau investiţiilor externe în scopuri politice.

Avertismentul împotriva susţinerii Rusiei în Ucraina - care nu menţionează China - este un ecou al avertismentelor repetate ale unor oficiali din Occident adresate Beijingului să nu furnizeze armament Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.